Magyarázatot vár a mentődolgozók szövetsége az oltásról szóló nyilatkozat miatt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=af48911b-82f9-4018-9427-adb27f044b2d
Megosztás/Share

Kusper Zsolt, a szervezet elnöke arra kíváncsi, miért szükséges nyilatkozatot aláíratni azokkal a mentődolgozókkal, akik nem kérik az oltást, és milyen következményekre számíthatnak azok, akik nem nyilatkoznak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nyilatkozniuk kell a mentőknek, ha nem oltatják be magukat – írta meg kedden a hvg.hu. Cikkünkhöz megkerestük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy megkérdezzük, mi a cél a nyilatkozat kitöltetésével. Válaszában Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője azt írta, ezzel biztonságossá tehető a szervezés: „Ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk.”

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MMSZ) elnöke arról beszélt nekünk, hogy hozzájuk is érkeztek jelzések a nyilatkozat miatt, amelynek szerepe szerinte kettős: egyrészt bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást, másrészt leveszi a felelősség terhét a mentőszolgálatról.

Az MMSZ elnöke szerdán levélben kért tájékoztatást az ügyben az OMSZ főigazgatójától, Csató Gábortól. Azt szeretné megtudni, hogy

a Munkáltatónak mi a célja a mentődolgozók nyilatkozattételre való felhívásával, és annak elmaradása esetén kell-e bármilyen (jog)következménnyel számolniuk”, és ha igen, milyenre.

Kusper indoklásként azt írta, hogy a napokban több tagjuk is érdeklődött a nyilatkozatról, főleg arról a részéről, amely szerint az aláírók elismerik: a védőoltás kapcsán teljes körű tájékoztatást kaptak, „különösen az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről”.

Az elnök szerint, mivel a védőoltást minden mentődolgozó önkéntes alapon kaphatja meg – vagyis az e körben hozott döntése sem a munkáltató, sem pedig egyéb hatóság által ki nem kényszerített, el nem rendelt –, nem kötelező, a beadatásának kifejezetten a befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia.

Kusper nem látja tisztázottnak, hogy a munkáltató pontosan mit ért az „ellátás elmaradásából származó lehetséges következmények alatt”: a beavatkozás általános egészségügyi kockázatát, vagy esetleg polgári vagy büntetőjogi kockázatát, esetleg mindkettőt?

Mindezek alapján álláspontom szerint nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a Bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek”

– jelentette ki.

Kötelezővé teheti-e az oltást a kormány, a munkáltató vagy akár egy fesztiválszervező?

Ha nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, elvárhatja-e egy munkaadó, hogy beoltassa magát az ember? Egy fesztiválszervező, egy színház, egy mozi, egy légitársaság szelektálhat-e az emberek között az alapján, hogy be vannak-e oltva vagy sem? Ezeket a kérdéseket beszéltük végig Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféraprojekt-szakértővel.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210113_mentoszolgalat_mentodolgozok_vedooltas_vakcina_koronavirus_nyilatkozat#rss