Meglepő dolog történt a hatósági áras PCR-tesztekkel: erre senki sem számított

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/O/olcso.pcr.teszt-20210113.jpg
Megosztás/Share

2020. szeptembere óta hatósági árasak a magánszolgáltatóknál végzett koronavírus tesztek: 19 500 forintnál senki sem kérhet többet az orr- és garatváladékból vett minták elemzéséért. Ez akkoriban komoly felháborodást váltott ki, több laboratórium azonnal felhagyott a teszteléssel, mondván a laborköltségeket sem fedezi ez az összeg. Mostanra azonban még lejjebb mentek az árak, van olyan szolgáltató, amelyik 25 százalékkal csökkentett árait.

A koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma Magyarországon napról napra folyamatosan változik, a legfrissebb adatok szerint tegnap 1358 fővel emelkedett a beazonosítottak száma, ez majdnem kétszerese az előző napinak. A csúcstartó november 27. volt, akkor (pontosabban az előző napon) 6819 új fertőzöttet regisztráltak.

Ha nem is csitul a járvány itthon látványosan, de már látszik az alagút vége: elérhető közelségbe kerültek a hatékony oltóanyagok, a tegnapi napon például újabb 51 ezer magyar oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Ez persze még mindig elenyésző szám, az összlakossághoz képest, de bizakodásra ad okot.

A mintavételek száma nem csökkent drasztikusan (kivéve persze az ünnepek alatt és között), még mindig bőven napi 10 ezer fölött van a számuk, talán csak a magánszolgáltatókat keresik fel kevesebben, hiszen

találni most már a hatósági árnál lényegesen olcsóbban elvégzett PCR teszteket is.

A Nemzetkzi Oltóközpont például 19 500forint helyett 15 ezer forintos áron végzi el, és ígéretük szerint az eredmény 24 órán belül meg is érkezik.


Forrás: Facebook

Egyelőre több akciós teszteléssel nem találkoztunk, de várható, hogy ezek után folyamatosan csökkenni fog az áruk. 2020. szeptember 21-től hatósági ár van érvényben a koronavírusfertőzést orr- és garatváladék alapján kimutató tesztekre, tehát a magánlaborok nem kérhetnek magasabb árat a PCR-szűrésért, mint 19 500 forint. Az akció már csak azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben 

több magánszolgáltató ara hivatkozva függesztette fel a tesztelséseket, hogy ilyen árak mellett már végképp neméri meg nekik elvégezni azokat.

(A hatósági ár bevezetése előtt nagyjából 30 ezer forintba kerül.t) A rendelet kihirdetése után több magánszolgáltató is felfüggesztette a tesztelést, és többen ki is vonultak a PCR piacról, ahogy azt a Pénzcentrum is megírta. Mindössze nagyjából a laborok fele folytatta a rendelet életbe lépése után a tesztelést a megszabott 19 500 forintos hatósági áron.

Leggyakrabban az volt az indok, hogy a laborköltséget, vagy azt sem fedezi a hatósági ár. Tudni kell, hogy a magánszolgáltatóknál általában csak a mintavétel történik, a vizsgálatot már egy megbízott labor végzi el. A szolgáltatók, amelyeknél volt információ a PCR-tesztek végzéséről, áráról, többnyire a Synlab, az Avidin, a Corden International, a Neumann Diagnostics, a Medicover Diagnosztikai Központ vagy a MikroMikoMed valamely laborjába küldik a mintákat.

Az azonos laborokkal szerződött helyek közt viszont van, ahol továbbra is végzik a vizsgálatokat, máshol felfüggesztették azokat. Természetesen azt nem tudhatjuk, milyen áron szerződött az egyes labor egyik vagy másik magánszolgáltatóval. Valószínű azonban, hogy míg némely magánklinikák “le tudják nyelni” a kiesést, máshol valóban olyan kicsi az árrés, hogy inkább a felfüggesztés, szerződés újratárgyalás mellett döntöttek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/meglepo-dolog-tortent-a-hatosagi-aras-pcr-tesztekkel-erre-senki-sem-szamitott.1109132.html