Megszólalt a hitelminősítő: robbanásszerű növekedést hozhat az uniós mentőcsomag Magyarországnak

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/a/r/parlament-halaszbastya-budapest-getty-stock-423282.jpg
Megosztás/Share

Tavaly nyáron állapodtak meg a tagállamok az Unió helyreállítási alapjáról, a 750 milliárd eurós programból támogatást és kedvezményes hitelt is kapnak majd az országok, a finanszírozást pedig közös európai kötvénykibocsátás fedezheti. Az alapnak köszönhetően a vizsgált 11 kelet- és közép-európai tagállam növekedése erősebb lehet 2022-ben, mint 2022-ben.

Az ábrán látszik, hogy a Fitch szerint a magyar GDP idén 4,9%-kal, jövőre pedig 6,9%-kal bővülhet, ezzel 2022-ben az összes vizsgált országot lepipálhatjuk.

A hitelminősítő szerint a gazdaságban erőteljes visszapattanás jöhet az alacsony 2020-as bázisról, különösen a második félév lehet erős, ha sikerül a járványt leküzdeni. Az ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy éppen a mi régiónkban látják a legnagyobb bizonytalanságot ezzel kapcsolatban. A NextGen Eu alap forrásainak felhasználása már az idén megjelenhet a növekedésben, de igazán csak 2022-ben durranthatja be a gazdaságot.

Az élénkítés mértéke persze tagállamonként különböző lehet: a legnagyobb nettó haszonélvező Horvátországban ez jövőre 2 százalékpont is lehet, de még Szlovéniában is 0,5 százalékpontot adhat a 2022-es növekedéshez.

Az eddig vártnál erőteljesebb növekedés persze az érintett országok hitelminősítői besorolására is hatással lehet, ezt azonban egyelőre nehéz pontosan előre jelezni. Sok múlik majd az uniós források növekedéstámogató hatásán és a költségvetések helyzetén. Utóbbi kapcsán nagy kérdés, milyen bevételi hatásai lehetnek majd az erősebb növekedésnek. Emellett a hitelminősítő szakemberei kiemelten figyelik majd a növekedés és az erősödő beruházás inflációs következményeit is.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210113/megszolalt-a-hitelminosito-robbanasszeru-novekedest-hozhat-az-unios-mentocsomag-magyarorszagnak-465196