Szlávik János: Magas átoltottság esetén értelmetlen a vakcinaútlevél

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=5836981e-df4f-403a-a636-7f93dd3499fe
Megosztás/Share

A főorvos nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – mondta el az ATV Start című műsorában. Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, Szlávik azt válaszolta:

Olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről.

Ezzel szemben a koronavírus – tette hozzá – hasonlóan az influenzavírushoz, állandóan változik. Arról is beszélt, hogy nagyjából 40 százalék az országban azoknak az aránya, akik beoltatnák magukat, és ez alacsony. Szlávik szerint magasabb oltási hajlandóság kéne a 60 alattiak körében.

A vakcinaútlevelet Európán belül értelmetlennek látja a főorvos abban az esetben, ha az egyes országokban magas az átoltottság. Az viszont előfordulhat, hogy egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210113_szlavik_kotelezo_oltasrol#rss