Újra kinyit a 90-es évek kulthelye, a Tilos az Á

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=9c8f690f-f066-45f4-9a53-f5b947774128
Megosztás/Share

A Mikszáth téri hely a rendszerváltás környékén valóságos kultuszhelyszínnek számított, itt volt házizenekar a Kispál és borz és a Quimby.

Újra megnyílik a 26 évvel ezelőtt bezárt Tilos az Á – vette észre a Lángoló gitárok a Facebookon bejelentett hírt, ami ugyan a „Tilos az Á 1990-1995” nevű zárt csoportban jelent meg, de gyakorlatilag tekinthető hivatalosnak is a közlemény.

Az aláírók – Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán – úgy döntöttek, hogy amint azt a járványhelyzet engedi, újra megnyitják a helyet. Erre a Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony szétrombolása késztette őket.

A hírt lapunknak megerősítette Somogyi Zoltán és Pálffy András is. Utóbbi azt mondta, hogy már korábban tervezték a hely megnyitását, de a járvány közbeszólt. Egyelőre – amint erre lehetőség lesz – a felső teret nyitják ki a korábbi kulthely szellemiségében, a pincét viszont nem, tehát nagyobb koncertek nem is lesznek, csak akusztkus előadások.

A Tilos az Á a rendszerváltás időszakának underground szórakozóhelye volt 1990 és 1995 között Budapesten a Mikszáth Kálmán téren. Nevét a Micimackóban szereplő nevezetes tábláról kapta.

„A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C…Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt” – írják.

Arra vállalkoznak – írják -, hogy újraélesszék Budapest egy fontos kulturális emlékét. „Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe.”

Nem klónozni szeretnék az egykori Tilost a Café Zappa helyén, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy „újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe”.

Azt ígérik, hogy a koronavírus-járvány elhalkulásával egyidőben a Tilos az Á megnyitja kapuit.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20210113_Ujra_kinyit_a_90es_evek_kulthelye_a_Tilos_az_A#rss