Világító okosmaszkot készített a Razer, de még várni kell rá

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=cdf3c9cd-9766-4720-b377-14e91cf93944
Megosztás/Share

A Razer egy okos FFP2-es maszkot fejlesztett, ami a cég szerint képes megvédeni viselőjét a koronavírustól. Az eszköz egyelőre még az amerikai hatóságok engedélyére vár.

A koronavírus-járvány miatt világszerte hétköznapi látvánnyá vált, hogy az emberek arcmaszkot hordanak az utcán, a boltokban vagy épp a tömegközlekedési eszközökön. A maszkviselés a technológiai cégeket is megmozgatta, így született meg például az LG készüléke. Most az elsősorban a játékosoknak szánt termékeiről ismert Razer villantotta meg a sajátját.

A cég Project Hazel névre keresztelte el az ötletet, ami egy N95-ös, – vagy akinek úgy jobban ismerős, FFP2-es – maszkot takar. Persze nem azt a hétköznapi fajtát, amit békeidőben bármelyik barkácsboltban meg lehetett kapni. A vállalat elképzelése szerint a Hazel újrahasznosított műanyagból készülne, amit víz- és karcállóra terveztek. A készülék átlátszó lenne, így látni lehetne a viselője száját, amikor beszél, illetve beszélgetés közben az érzelmi reakcióit is.

A cég szerint a maszk két oldalára tett légnyílások – amelyek külseje RGB LED világítást kapott – a levegőben lévő részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni – köztük a koronavírust is –, és miközben kiívülről érkezik a “hideg” levegő, azon keresztül a kilélegzett levegő is távozni tud.

A légnyílásokban ventlátorok segítik a levegő mozgását. Ezek levehetők és tölthetők, azt azonban egyelőre nem árulta el a Razer, hogy meddig lehet használni őket, és miként jelzi majd a viselőjének, hogy új szűrőt kell tenni a készülékbe.

A maszk továbib hasznos funkciója, hogy beépített mikrofonnal rendelkezik, így ha valaki beszél, azt a ventillátorok hangszóróként erősítik fel, így biztonságosan lehet beszélgetni a másikkal. A készülékhez járna egy külön doboz is, ami UV-fény segítségével sterilizálná az eszközt.

Az eszköz egyelőre csak prototípusként létezik, a tömeggyártás megkezdéséhez a különböző amerikai egészségügyi szervezetek engedélyeire várnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210113_razer_project_hazel_okosmaszk_szajmaszk#rss