A kormány megbízta Szijjártót, hogy kutassa fel a hatékony vakcinákat

https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/01/mullercecilia2021-e1610626872506.jpg
Megosztás/Share

Egy ma megjelent határozat értelmében, a magyar emberek élete és egészsége védelmében a kormány úgy döntött, az EU-s vakcinabeszerzésen túl egyéb forrásokat is keres, ezért Szijjártó Pétert megbízták, hogy a biztonságos, hatékony vakcinákat kutassa fel, közölte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos azt kéri mindenkitől, oltakozzon, és reméli, hogy amennyiben megfelelő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, gyorsan végre tudják majd hajtani azok beadását.

Közölte, az elmúlt 24 órában 118 beteg hunyt el a koronavírus következtében, a legfiatalabb áldozat 50 éves, a legidősebb 99 éves volt.

A járvány továbbra is zajlik, velünk van, Európában több helyen ismét megnőtt a fertőzések száma. Magyarországon a második hullám csúcsát elértük, lefele menő szakaszban vagyunk, a védelmi intézkedések rendkívül fontosak.  A védőoltások beadása folyamatosan zajlik, de nagy számú oltottnak vagy a fertőzésen természetes úton átesett személynek kell lennie ahhoz, hogy enyhíteni tudjunk

– mondta Müller Cecília.

Hozzátette, a következetes védelmi intézkedéseknek köszönhetően látjuk kedvezően alakulni a számainkat, bizonyos járványügyi adatunk sokkal kedvezőbb, mint volt néhány hete. Példaként említette, hogy közel duplája a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest.

Szerda estig 96 101 fő beoltása történt meg Magyarországon. Folytatódik az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók oltása. A kórházban ápoltak száma 4689 fő és még 344-en lélegeztetőgépen vannak. A szak- és alapellátásban dolgozók védőoltásban részesítése rendkívül fontos, számítunk rájuk egy következő csoport oltásánál, amikor szélesebb körben elérhető lesz az oltóanyag

– fogalmazott.

Müller Cecílie elmondta: annyi oltást tudnak csak beadni, amennyi az országba érkezik.

Jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinájából áll rendelkezésünkre oltóanyag. A hétvégén folytatódik a 100 főnél nagyobb létszámú szociális és idősotthonok lakóinak oltása a Moderna vakcinájával.  A vakcinát hatásmechanizmus hasonló, majdnem ugyanaz

– közölte.

Kérdéseket ezúttal fel sem olvastak az online tájékoztatón, mert nem sokkal korábban a kormányinfón Gulyás Gergely minden kérdésre válaszolt.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2021/01/14/koronavirus-kormanyhatarozat-szijjarto-peter-vakcinabeszerzes/