A tavaszi lejtmenet után ismét szárnyal ez az iparág: tényleg kilábalt a bajból?

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/E/epetkezes-20210114.jpg
Megosztás/Share

Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből.

A tavaszi visszaesés korrekcióját jelzi, hogy a májusi mélyponthoz képest folyamatosan, novemberre már összesen 27,3 százalékkal javult az építőipari termelés volumene. Novemberben az épületek építése 7,7%-kal, az egyéb építményeké 2,2%-kal nőtt éves alapon. Szintén kedvező, hogy az új szerződések volumene 55,5%-kal növekedett, a november végi szerződésállomány volumene pedig 2,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A tavalyi év első három negyedévében 12 876 darab lakásépítésre került sor, amely 25%-os bővülést jelent éves összevetésben. Budapest kivételével az ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első kilenc hónapban, mivel a 2018. november 1-je előtt már építési engedéllyel rendelkező projektek 2023 végéig 5%-os áfakulccsal értékesíthetők, valamint a 2018. november 1-je után építési engedélyt szerzett ingatlanfejlesztéseket illetően, 2019 végével bezárólag számos lakás esetében már előlegként kifizethették a vételár teljes összegét a kedvezményes lakásáfa miatt. 

Az elkövetkező időszakra vonatkozóan bizakodásra ad okot az EU-források felhasználása, valamint a vállalati és az állami beruházások, a Gazdaságvédelmi Akcióterv beruházási támogatásai, illetve a kedvezményes kamatozású vállalati beruházási hitelek is. A lakásépítési és lakásfelújítási piac a lakóingatlan-piacon január elsejétől érvényben levő támogatásoknak (új lakóingatlanokra érvényes 5%-os áfa alkalmazása, CSOK igénybevétele esetén visszaigényelhető áfa és illetékmentesség, tetőtér-bővítés támogatása, otthon-felújítási támogatás és hitel) köszönhetően ismét felélénkülhet.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/a-tavaszi-lejtmenet-utan-ismet-szarnyal-ez-az-iparag-tenyleg-kilabalt-a-bajbol.1109198.html