A Twitter-vezér szerint helyes, de egyben veszélyes döntés Trump tiltása

https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/01/gettyimages-1295389847-e1610611039108-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A Twitter közösségi oldal tulajdonosa szerdán megvédte a Donald Trump amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről szóló döntést, ám arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés veszélyes precedenst teremthet – írja az MTI.

Jack Dorsey saját Twitter-oldalán közzétett üzenetében leszögezte, nem örül a döntésnek, amelyet gondos mérlegelés után hoztak meg. Elismerte ugyanakkor, hogy az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát és megoszthatják az embereket.

A Twitter a múlt héten határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról, a YouTube-ról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-ai beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. Trump válaszul cenzúrával vádolta a közösségi felületeket.

Korábban az Amazon távolította el alkalmazáskínálatából a Trump-hívők által kedvelt Parler közösségi oldalt. Az óriásvállalat részéről kedden szintén megvédték a döntést: szerintük az oldal üzemeltetői nem tudták vagy nem akarták eltávolítani az ott megjelent fenyegetéseket, amelyek között szerepelt kínzásokra, gyilkosságokra és nemi erőszakokra buzdító felhívás is. Hozzátették, az oldalon többen milíciákba történő szerveződésről beszéltek Biden beiktatása kapcsán.

A Parler politikailag motiváltnak nevezte az Amazon döntését, és pert indított ellene a seattle-i szövetségi bíróságon.

Kapcsolódó

Merkel problémásnak tartja Trump felfüggesztését Twitteren

A német kancellár szóvivője leszögezte, hogy a szabad véleménynyilvánítást csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tech/2021/01/14/twitter-donald-trump-fiok-felfuggesztes-jack-dorsey-kozossegi-media/