A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3bedea4f-48f4-4492-aa17-3cf30171218f
Megosztás/Share

Az oltási bizonyítványokról is egyeztet a szakértői testület, amely ajánlásokat is tesz a tagállamok számára.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Összehívja csütörtökön vészhelyzeti bizottságát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szakértői testület ülését a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt kellett a tervezettnél két héttel korábban összehívni.

A jelenlegi járványhelyzet megvitatása mellett tárgyalnak majd az oltási bizonyítványokrók és a tesztekről is az utazók esetében. Az ülést követően a bizottság ajánlásokat tesz közzé a WHO és a tagállamok számára.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál.

Az Angliában kialakult mutáció már Magyarországon is megjelent. Ez a változat 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, jellemzően a fiatalokat érinti inkább, de az általa okozott betegség lefolyása nem súlyosabb. A vírus ellen kifejlesztett vakcinák gyártói azt állítják, hogy a termékeik hatásosak a mutációk ellen is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210114_koronavirus_jarvany_fertozes_who_veszhelyzeti_bizottsag#rss