Egy brit turista miatt fújtak le egy egész síversenyt Svájcban

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1fabb9ec-45f2-4075-b26d-54264016b342
Megosztás/Share

Legalább 27 koronavírusos megfertőződést tudnak visszavezetni hozzá.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Lemondták a szervezők a híres svájci Lauberhorn síversenyt, miután egy brit turista miatt számottevően megnőtt a koronavírusos esetek száma. A síversenynek otthont adó Wengenben december közepén mindössze tíz esetet regisztráltak, de ez a szám gyors növekedésnek indult, ráadásul a koronavírus új, Nagy-Britanniában azonosított változata kezdett el terjedni.

A szakemberek legalább 27 esetet vezettek vissza a brit turistára, aki egy wengeni hotelben szállt meg az ünnepek alatt.

A Lauberhorn a világ leghosszabb lesiklópályája, a versenyzők itt akár 160 km/h-s sebességet is elérhetnek. A szervezők mindent megtettek, hogy megrendezhessék a versenyt, bezárták az iskolákat is. A svájci egészségügyi hatóságok korábban zöld utat adtak a népszerű versenynek, de az esetszámok megnövekedése miatt most mégis a lefújás mellett döntöttek.

Néhányan a brit turistákat hibáztatják emiatt, mások szerint viszont Svájc csak magát hibáztathatja. Miközben a szomszédos Franciaország és Olaszország lezárta a vendégházakat és szállodákat az ünnepi időszakra, addig Svájc köztes megoldást választott: a sípályákat nyitva tartotta, a bárokat és éttermeket bezárta. Noha a legtöbb pályán a helyiek síeltek, külföldi vendégek is megjelentek, és mint a wengeni tapasztalat mutatja, egyetlen fertőzött is elég ahhoz, hogy komoly károkat okozzon.

A svájci kormány február végéig meghosszabbította a bárok, éttermek, múzeumok és színházak zárva tartását. Szintén zárva kell tartania a legtöbb üzletnek, és közelezővé tették az otthoni munkát azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges.

A svájciaknak közben azt is meg kell emészteniük, hogy a lefújt Lauberhornt a nagy sírivális Ausztria fogja megrendezni.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20210114_Egy_brit_turista_miatt_fujtak_le_egy_egesz_siversenyt_Svajcban#rss