Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-853538994-1-425300.jpg
Megosztás/Share
  • A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is emelkedni tudott tegnap, előbbi 0,23 százalékkal, míg utóbbi 0,43 százalékkal került feljebb. A Dow Jones ezzel szemben stagnált. Mindeközben a Képviselőház tegnap megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárás, vagyis az ’impeachment’ elindítását Donald Trumppal szemben. A politikai feszültségek ellenére azonban a tőzsdék jobb hangulata annak köszönhető, hogy a Biden-féle adminisztrációtól további pénzügyi stimulust várnak a befektetők, és a Fed is hangsúlyozta, hogy folytatja a gazdaság támogatását. A nagyobb emelkedésnek azonban továbbra is gátat szab, hogy az oltási folyamat megindulása ellenére még mindig nagyon sok a koronavírusos fertőzések száma. 
  • Az ázsiai tőzsdék vegyes képet mutatnak, a Nikkei 0,9 százalékkal, a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal emelkedett, míg a koreai Kospi stagnált. Az ausztrál börze 4,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji 0,9 százalékkal.
  • Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg a határidős DAX emelkedést vetít előre a piacnyitásra.  
  • Makrogazdasági adatok szempontjából itthon a novemberre vonatkozó építőipari és a decemberi inflációs adatok érkeznek délelőtt. Emellett az ÁKK tart ma kötvényaukciót, és délután jön az MNB egyhetes betéti tendere is. Németországban közzéteszik a 2020-as GDP első becslését, így már konkrét képet kapunk arról, hogy hogyan alakult a tavalyi visszaesés mértéke Európa legnagyobb gazdaságában. Az Egyesült Államokból a szokásos heti munkanélküliségi adatok érkeznek.
  • Az olaj ára stagnál ma, egy hordó Brent ára jelenleg 55,9 dollár, míg a WTI típus 52,9 dollárba kerül. Az arany ára szintén nem változott, unciánként 1854,9 dolláron áll.
  • A forint tegnap ismét gyengült, ma nem volt jelentős elmozdulás egyelőre, egy euró 360,5 forintba kerül, míg a dollár ára 296,8 forint.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210114/emelkedes-johet-az-europai-tozsdeken-465232