Fel sem fogja az emberiség, mit tesz a Földdel

https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/01/gettyimages-499748504-e1610551021575-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztetnek a világ vezető kutatói – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. Egy új jelentésben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a világ nem képes felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét.

A tanulmány 17 szerzője úgy véli, hogy a bolygó sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a legtöbben, köztük kutatók is gondolják.

A bioszférát és minden életformáját, így az embereket is érintő veszély mértéke valójában olyan nagy, hogy nagyon nehéz felfogni, akár még a jól informált szakembereknek is.

A természet tönkretétele és a hatások jelentkezése közötti késedelmi idő miatt az emberek nem ismerik fel, milyen nagy a probléma. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozással összefüggő tömeges elvándorlás, a járványok és az erőforráshiány miatti konfliktusok elkerülhetetlenekké válnak, hacsak nem teszünk azonnal valamit. A probléma kezeléséhez messzire mutató változtatásokra van szükség a globális kapitalizmus, az oktatás és a nemek közötti egyenlőség terén.

A jelentés hónapokkal azután született, hogy a világ nem teljesítette a biológiai sokféleség védelméről szóló terv 2020-ig elérendő céljainak egyikét sem. Az ENSZ szerint a jelenlegi helyzet alapján a bolygó nagyjából egymillió faja halhat ki a következő évtizedekben.

A klímavészhelyzet hatásai sokkal evidensebbek, mint a biodiverzitás csökkenéséé, a társadalom mégsem képes visszafogni a üvegházgáz-kibocsátást. „Úgy véljük, hogy amint az emberek megértik a probléma nagyságát és közelségét, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal többet kell tennünk az olyan egyéni akcióknál, mint például a műanyaghasználat csökkentése, a kevesebb húsfogyasztás vagy a kevesebb repülés. Nagy, szisztematikus változtatásokra van szükség, méghozzá gyorsan” – mondta Daniel Blumstein, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tudomany/2021/01/14/biodiverzitas-csokkenese-klimavaltozas-emberiseg/