Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=0c03624d-4bde-49b9-bae1-f04e6a0ee2c4
Megosztás/Share

Az idei év első kormányinfóján szóba kerültek az oltási számok, és a várható nyitás időpontja is.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Gulyás Gergely miniszter szerint túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, és visszaszorulóban van a koronavírus – hangzott el az év első kormányinfóján. “Azt látjuk, hogy a kormányzati adatközlés minden szinten pontos volt, Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt, amikor adatokról számol be” – mondta Gulyás, aki szerint 9000 emberrel többen hunytak el, mint a tavalyi évben, ez bizonyítja a helyes adatközlést.

A miniszter kiemelte, fent kell tartani a világos szabályokat, ezért “nem vitás, hogy a szabályok betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma lefelé tartson.”

“Azt tudjuk mondani, hogy Magyarország Európában a legjobban teljesítő országok között van, ami a munkahelyek védelmét illeti” – mondta, hozzá téve, hogy az ő adataik szerint 4000 emberrel többen dolgoztak decemberben Magyarországon, mint egy évvel korábban, bár azt megemlítette, hogy ebből sokan részmunkaidőben dolgoznak.

“Két lehetőség van az enyhítésre: az egyik, ha a járványgörbe továbbra is alacsonyan lesz, és olyan kevés lesz a megbetegedettek száma, hogy megtehetjük, a másik lehetőség pedig, hogy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy nem kaphatják el a legveszélyezetettebb a vírust” – mondta. A mostani számoknál még sokkal kevesebb megbetegedés szükséges ahhoz, hogy lazítani lehessen.

A vakcinaszerzésről elmondta, minden lehetőségben benne van Magyarország, eddig 19 millió és 700 ezer adag adatot kötött le az Európai Unión keresztül öt országból. “Az a baj, hogy az EU-s oltóanyagszálltás lassú, Brüsszelt éles tagállami kritikák is érték” – mondta.

Eddig összesen 96100 embert oltottak be Magyarországon, de kiemelte, hetente kevesebb, mint 100 ezer vakcinát kapunk. “Ebből könnyű kiszámolni, ha a legveszélyeztetettebbeket akarjuk beoltani, 30 hétig tart” – mondta, kiemelve, hogy más úton is kell vakcinát szerezni. “Jó esély van arra, hogy Kínából szerezzünk vakcinát, ezzel 20 millió embert beoltottak, tárgyalunk az oroszokkal is” – tette hozzá, majd újra hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag már megállapodtunk a kínai Sinovac-vakcináról.

A miniszter szerint ha lenne elég oltóanyag, két hét alatt végezhetnénk az oltásokkal.

Elmondása szerint a vendéglátásban dolgozók 69 százaléka igényelte már a bértámogatást.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elsőként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőről mondta el, szerinte jogsértő volt közzé tenni a botrányos körülményekről készült képeket a szentendrei halottasházról.

A Jobbik afrikai választási megfigyelőire is reagált: “Az egész nemzetbiztonsági ügy, nyilván ismerjük a Jobbiknak, mint szélsőjobboldali pártnak a hozzáállását az alapvető jogokhoz, de olyat, hogy választási megfigyelőt magánrepülővel reptessenek, még nem nagyon láttunk, úgyhogy indokolt az ügy kivizsgálása” – mondta.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatára is reagált, ami szerint meg kell fontolni, hogy a kismamák szerződést köthessenek a szülészorvosukkal: “Nem ördögtől való. Tudomásul kell venni, hogy ezen a területen kialakul egy olyan bizalmi viszony, ahol jogos igénynek tartjuk, hogy mindenki annál szülhessen, aki kezelte. Ezért itt indokolt speciális szabályoakt hozni.”

A hvg.hu az alábbi kérdéseket küldte:

  • Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán bejelentette, három mintában kimutatták a koronavírus fertőzőbb mutációját. Emiatt szükség van további szigorításokra?
  • Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket kell fenntartani, és erre az életre kell berendezkedni. Mivel számol a kormány, mikorra érkezhet elég vakcina és érhető el a megfelelő szintű átoltottság, hogy a korlátozásokat fel lehessen oldani? A fesztiválszervezőkkel például egyeztetnek, hogy mire számíthatnak idén?
  • A kormány szerint indokolt kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást akár az egésszégügyben akár már területen az ország és a gazdaság működésének érdekében?
  • Ön korábban azt mondta, lesznek olyan szabályok, melyek különbséget tesznek a beoltottak és a be nem oltottak között. Itthon milyen eltérő szabályok várhatók?
  • A kormány tervez lépni a minimálbér ügyében?
  • A nemzetközi versenyekre tekintettel a sportolókat beoltják soron kívül?
  • Mi a véleménye arról az elképzelésről, hogy a teljes Fidesz-csoportot kizárnák a Néppártból?
Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210114_kormanyinfo0114#rss