Itt a döntés! Jöhet akár az orosz, akár a kínai vakcina Magyarországra

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-koronavirus-423106.jpg
Megosztás/Share

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány “1004/2021. (I. 14.) Korm. határozata a COVID-19 oltóanyagok további beszerzéseiről” címmel. A határozat szerint:

  • A kormány egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése;
  • a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg,
  • és felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a meghatározott cél elérése érdekében a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket.
  • A rendelkezés azonnal hatályba lép.
  • A határozat felhívja a pénzügyminisztert, hogy biztosítsa az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból a meghatározott beszerzések lefolytatásához szükséges forrásokat.

Magyarországon mindeddig csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináját használják (amerikai), ugyanis ezek kapták meg az EU-s engedélyt. Az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem (angol) most adta be az engedélyezési kérelmet, hogy használhassák ezeket is.

A kormány friss döntése értelmében megnyílik az új olyan vakcinák beszerzésére, amelyek nem az EU engedélyezésével, beszerzésével történnek. Ezek tipikusan a keleti (pl. orosz, kínai) vakcinák.

A mai kormánydöntésnek ágyazhatott meg Szijjártól Péter külügyminiszter nyilatkozata. Az Európai Bizottság (EB) “botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. A jól hangzó kritkika mellett azért nem árt tisztában lenni a közös uniós vakcinabeszerzési stratégia lényegével is.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210114/itt-a-dontes-johet-akar-az-orosz-akar-a-kinai-vakcina-magyarorszagra-465298