Karácsony előtt lazítottak, hogy beinduljon a gazdaság – most napi 24 órás kijárási tilalmat kell bevezetni

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Fotó: Hussam Shbaro/Anadolu Agency via AFP

Napi 24 órás kijárási tilalom kezdődött csütörtökön Libanonban, ahol elszabadult a koronavírus-járvány.

Az üzletek közül csak a pékségek és a gyógyszertárak maradtak nyitva, a nagyáruházak csakis házhozszállítással árusíthatnak, írja az MTI. A lakosoknak külön engedélyt kell kérniük, hogy elhagyhassák lakhelyüket, ha orvoshoz, gyógyszertárba, kórházba vagy repülőtérre kell menniük. Az engedély egyórányi időtartamra szól. A teljes zárlat terve már a múlt héten nyilvánosságra került, ami pánikszerű felvásárláshoz vezetett.

A Közel-Kelet országai közül Libanont sújtja az egyik leginkább a járvány. A kórházak intenzív osztályain már nincs szabad ágy, a napi új fertőzöttek száma rekordot döntött a múlt héten, ötezer fölé szökött fel a hatmilliós lakosú országban. 

Libanon a járvány kezdetét jól kezelte, de a karácsonyi ünnepek előtt – más országokkal ellentétben – lazított a szigoron: kinyithattak az éttermek és a bárok. A hatóságok annak reményében engedélyezték ezt, hogy a külföldről hazatérő libanoniak költekezni fognak, és lendületet adnak a halódó gazdaságnak. Közel 80 ezren utaztak haza, december végén pedig el is kezdett a vírus miatti megbetegedések száma emelkedni. (MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/01/14/karacsony-elott-lazitottak-hogy-beinduljon-a-gazdasag-most-napi-24-oras-kijarasi-tilalmat-kell-bevezetni