Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=81a2be68-3df2-402f-8077-52144057340d
Megosztás/Share

Budapest főpolgármestere egyeztetett a kormánnyal az elvont iparűzési adó miatti kompenzációról, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmire nem jutottak.

Eredménytelen volt az az egyeztetés, amit a főváros, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a magyar kormány folytatott arról, hogyan tervezi kompenzálni a kormány azokat a 25 ezer fő feletti városokat, amiért a koronavírus miatt elengedték kis- és közepes vállalkozások esetében (kkv) helyi iparűzési adójának felét.

“Világossá vált, hogy államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kompenzálja a 25 ezernél nagyobb településeket” – mondta Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján.

Szerinte a járvány két évében összesen 80 milliárd forint esik ki a főváros büdzséjéből, ennek fele az iparűzési adó miatt. “A legvalószínűbb, hogy az lesz, amit a kormány eddig is tett, és nem terveznek semmilyen kompenzációt.”

Karácsony elmondása szerint a főváros a teljeskörű automatikus pénzmegtérítést képviseli, hiszen ennek a feltételei már körvonalazódtak a 25 ezresnél kisebb települések esetében, tehát véleménye szerint semmi akadálya nem lenne a nagyobbaknál. A főváros pedig nem szeretne beleállni abba a szerepbe, amit a kormány nekik szán, szerinte ugyanis a kormány kiszervezi a megszorításokat az önkormányzatoknak.

A főpolgármester kiemelte, a budapesti közszolgáltatások minősége semmiképp nem sérülhet, viszont ez nem azt jelenti, hogy pénz is lesz rájuk: “Azon dolgozunk, a budapestieket ne sújtsa a kormány rossz politikája, de azt nem tudjuk garantálni, hogy ezeket a szolgáltatásokat finanszírozni tudjuk. Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy a kormány miatt szüneteltesse azokat a szolgáltatásokat, amiket joggal várnak el tőlünk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamiféle terv arra az esetre, ha ezeken a szolgáltatásokon kell spórolni, nemleges választ adott, de kiemelte, hogy remélik, Budapest jelenlegi pénzügyi tartaléka elég lesz ahhoz, hogy kihúzza 2022-ig, utána pedig azt reméli, “megváltozik a kormány hozzáállása a fővároshoz.”

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210114_Karacsony_Gergely_budapest_onkormanyzat_kozszolgaltatas_iparuzesi_ado#rss