Kína újra totális lezárással küzd egy egyre jobban berobbanó vírusgóc ellen

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-teszt-szures-pcr-teszt-423948.jpg
Megosztás/Share

Lassan 10 hónapja nem küzdöttek akkora járványgóccal Kínában, mint most. A Pekinget körülölelő Hopej tartományban január 2-án fedezték fel az első új esetet, melyet a következő napokban egyre több új fertőzés követett. Január 10-én egy nagy átfogó tesztelési hullám után 69, 11-én 103, 12-én 115, 13-án 55, az elmúlt 24 órában pedig 138 új esetet fedeztek fel a hatóságok.

Csütörtökön koronavírus okozta betegségben hunyt el egy kínai állampolgár, erre már nyolc hónapja, 2020 május közepe óta nem volt példa az országban.

A korábban megszokotthoz hasonlóan most is szigorú intézkedéseket hoztak: 20 millió ember került karanténba, és veszélyhelyzetet hirdettek. Minden új eset két városban, Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, ezért a vírus továbbterjedésének megelőzésére a két nagyvárost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot tesztelték. A két lezárt város lakói csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket, a buszok és vonatok közlekedését felfüggesztették, a tanítás pedig online zajlik.

Mindeközben Vuhanba megérkezett a WHO szakértő-delegációja, amely a vírus eredetét hivatott kutatni. A kínai híradások arról szólnak továbbra is, hogy a koronavírus már a kínai megjelenése előtt is jelen volt más országokban, és valószínűleg fagyasztott élelmiszerekkel került Kínába. Tény, hogy Spanyolországban már 2019 márciusi szennyvízmintákban is kimutatták a koronavírus jelenlétét.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210114/kina-ujra-totalis-lezarassal-kuzd-egy-egyre-jobban-berobbano-virusgoc-ellen-465234