Kipukkadt a “lakásárcsökkenés-lufi”?

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/p/koppenhaga-belvaros-326779.jpg
Megosztás/Share

Mindössze három olyan ország van az EU-ban, ahol 2020 I. és III. negyedéve között csökkentek a lakásárak. Romániában 2,5, Észtországban 3,6 és Cipruson 4,5 százalékkal mentek lejjebb fél év alatt, hozzá kell azonban tenni, hogy ezek egyelőre előzetes adatok, a későbbiekben még frissülhetnek a számok.

Az Unió átlagában 2,9 százalékos volt a drágulás, a legtöbb országban 1 és 5 százalékkal mentek feljebb a tavalyi első félévben az árak.

A legmagasabb 6 és 7 százalék Dániában és Luxemburgban volt mérhető, míg Magyarországra 1,2 százalékot mond az Eurostat. Magyarországon egyébként Budapestet nézve érezhető volt néhány százalékos csökkenés, különösen a belvárosban, ahol ez a 10 százalékot is elérhette, országosan viszont egyelőre csak stagnálást mutatnak a számok.

Összességében elmondható tehát, hogy nemcsak Magyarországon, de Európa legtöbb országában sem váltak be végül azok a tavaly márciusi jóslatok, miszerint drasztikus visszaesést hozhat a járvány a lakásárakban. Bár az Eurostat adatai még változhatnak, egyelőre úgy tűnik, a járvány önmagában még sehol nem okozta a lakásárak jelentős visszaesését. Vélhetően hosszabb távon sokan bíznak az ingatlanban, mint befektetési termékben, erősödő infláció mellett ugyanis az ingatlan egy olyan stabil eszköz, ami alkalmas az inflációs hatások kivédésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210114/kipukkadt-a-lakasarcsokkenes-lufi-465324