Kipukkadt az “lakásárcsökkenés-lufi”?

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/p/koppenhaga-belvaros-326779.jpg
Megosztás/Share

Mindössze három olyan ország van az EU-ban, ahol 2020 I. és III. negyedéve között csökkentek a lakásárak. Romániában 2,5, Észtországban 3,6 és Cipruson 4,5 százalékkal mentek lejjebb fél év alatt, hozzá kell azonban tenni, hogy ezek egyelőre előzetes adatok, a későbbiekben még frissülhetnek a számok.

Az Unió átlagában 2,9 százalékos volt a drágulás, a legtöbb országban 1 és 5 százalékkal mentek feljebb a tavalyi első félévben az árak.

A legmagasabb 6 és 7 százalék Dániában és Luxemburgban volt mérhető, míg Magyarországra 1,2 százalékot mond az Eurostat. Magyarországon egyébként Budapestet nézve érezhető volt néhány százalékos csökkenés, különösen a belvárosban, ahol ez a 10 százalékot is elérhette, országosan viszont egyelőre csak stagnálást mutatnak a számok.

Összességében elmondható tehát, hogy nemcsak Magyarországon, de Európa legtöbb országában sem váltak be végül azok a tavaly márciusi jóslatok, miszerint drasztikus visszaesést hozhat a járvány a lakásárakban. Bár az Eurostat adatai még változhatnak, egyelőre úgy tűnik, a járvány önmagában még sehol nem okozta a lakásárak jelentős visszaesését.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210114/kipukkadt-az-lakasarcsokkenes-lufi-465324