Kisebb volt a vártnál a német recesszió 2020-ban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/a/n/g/angela-merkel-nemetorszag-gdp-recesszio-425348.jpg
Megosztás/Share

Az elemzők 5,1%-os gazdasági visszaesést vártak 2020-ra Németország esetében, ehhez képest 5%-kal csökkent a német gazdaság teljesítménye tavaly. Egyúttal érdemes azt is felidézni, hogy az EU legnagyobb gazdasága kisebb recesszióval megúszta a koronavírus-járvány által sújtott 2020-as évet, mint 2009-ben a pénzügyi krízis idején (akkor 5,7% volt a csökkenés).

A német állam gazdaságösztönző lépései tehát elérték hatásukat, március óta soha nem látott mértékű mentőcsomagról döntött a vállalatok megsegítése és a fogyasztók támogatása érdekében. A naptári hatásokkal kiigazított adat 5,3%-os csökkenést mutatott.

A magánfogyasztás éves szinten 6%-ot zsugorodott, miközben a vállalatok új beruházásai is jelentősen visszaestek. Az export 10%-ot zuhant, közben az import 8,6%-ot csökkent. Ennek következtében a jelentős német külkereskedelmi többlet zsugorodhatott. 

Az egyetlen növekedést mutató adat a kormányzati kiadások növekedése, ami egyáltalán nem meglepő a felpörgő mentőcsomagok fényében. Az állami fogyasztás 3,4%-kal nőtt, az építőipari beruházások 1,5%-kal bővültek – derül ki a részletes és előzetes adatokból.

A német államháztartás teljes hiánya tavaly 4,8% volt a GDP arányában, ami jelentős romlást jelent a 2019-es 1,5%-os többlet után.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ DPA pool/Kay Nietfeld

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210114/kisebb-volt-a-vartnal-a-nemet-recesszio-2020-ban-465266