Koronavírus: megjött a csütörtök reggeli magyar jelentés

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-jarvany-korona-maszk-vedoruha-422378.jpg
Megosztás/Share

Az új esetek száma hat napja volt utoljára ilyen magas Magyarországon, harmadik napja emelkedik. A majdnem 2000 új eset szerencsére messze elmarad a második hullám tetőzésekor látott számoktól, de így is magas. Az esetszámok december vége óta nem csökkentek érdemben, azóta nagyjából stagnálást látunk. A mai magas esetszámmal is fennmaradt a volatilitás a napi adatokban.

A napi halálozásoknál sajnos hasonló a helyzet, december vége óta nem látunk érdemi csökkenést. Ezúttal is sok, 118 elhunytról számoltak be, ami magasabb a tegnapi 95-nél. Az elmúlt hét napban átlagosan 106 magyar halt meg naponta koronavírus miatt.

A súlyos esetek száma csökkent tegnap óta, a lélegeztetőgépen kezelteké viszont enyhén nőtt. Jelenleg 4689 embert kezelnek kórházban, lélegeztetőgépen 344-en vannak.

Az elmúlt 24 órában relatíve sok tesztet végeztek el, a 19 634 új mintavétel több, mint az elmúlt hét nap átlaga (de hozzá kell tenni, hogy volt egy 8000-es nap is, ami jelentős mértékben lefelé húzza az átlagot). Ami viszont aggasztó, hogy még a sok elvégzett teszt ellenére is nőtt a teszteken belüli pozitív mintavételek aránya, és újra a 10%-ot közelíti. A mutató szemléletes képet ad a járvány aluldetektálási arányáról, de egy napi változásából nem tudunk jelentős következtetést levonni.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210114/koronavirus-megjott-a-csutortok-reggeli-magyar-jelentes-465238