Márciusban, áprilisban tobzódni fogunk koronavírus-vakcinában, annyi féle lesz belőle

https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/01/d_mtz20210107003-e1610180920939-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Az EU-ban még tavaly év végén a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinájával kezdtek oltani, de már a Moderna oltóanyagát is használják. Nemsokára, január végére egy harmadik, az AstraZeneca vakcinája is használható lesz valószínűleg, mert a cég feltételes forgalomba hozatali engedélyért folyamodott az Európai Gyógyszerügynökséghez.

De tavasz elejére lényegében tobzódni fogunk a vakcinákban, annyi fajta lesz addigra felhasználható – derül ki az Infostart cikkéből. Falus András immunológus, akadémikus egyetemi tanár nyilatkozott az Inforádiónak, ő mondta, hogy március-áprilisra még harminc vakcina érkezhet, ami megkaphatja az engedélyt.

„A harminc védőoltás a világ minden részéről való, eltérő biotechnológiai megoldásokat alkalmazó cégek által. Ezek mind legalább a harmadik fázisban vannak, vagyis már a hatékonyságukat mérik. Zömmel 70-80 százalék fölött van a hatékonyságuk” – mutatott rá.

Ez a harminc már a harmadik fázisban van, ezeken kívül van még nyolcvan olyan, amely a második fázisnál tart, vagyis több száz emberen, több korcsoportban vizsgálták. Március-áprilisra óriási kínálati piac lesz a világon, nagyon sokféle, jól működő, ellenőrzött vakcina áll majd rendelkezésre.

Falus szerint fontos, hogy a lakosság 60-70 százaléka be legyen oltva, így leküzdhető lenne a járvány. Az új mutánsokkal szemben, úgy tűnik, az eddig kifejlesztett vakcinák hatásosak.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tudomany/2021/01/14/oltas-oltoanyag-marciusban-aprilisban-tobzodni-fogunk-koronavirus-vakcinaban-annyi-fele-lesz-belole/