Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ea823ebf-d21d-43f2-8535-cdde67ecc849
Megosztás/Share

Január végére derülhet ki, hogy mennyire hatékony az oltóanyag, a cég az év végéig egymilliárd darabot gyártana le.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája jó úton halad affelé, hogy márciusban már alkalmazni lehessen – mondta a cég tudományos igazgatója, Paul Stoffels. A szakember szerint január végén, vagy február elején derülhet ki, mennyire hatékony az oltóanyaguk – írja a CTVNews.

A cég vakcinája ugyanúgy a vírus tüskefehérjének genetikai információját ismerteti fel szervezetünkkel, mint a Pfizer/Biontech, vagy a Moderna oltóanyaga, viszont van két nagy előnye ezzekel szemben: elegendő egy oltás és nem kell extrém hideg körülmények között tárolni. A CTVNews cikke szerint a Johnson & Johnson ugyanakkor már jelezte, amennyiben jobb eredményeket kapnak a kétszeri oltással kapcsolatban, akkor ők is átállnak erre a metódusra.

A CNBC szerint a vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult, 45 ezren vettek benne részt. A Johnson & Johnson tervei szerint, ha hatékonynak bizonyul a szerük, akkor sürgősségi engedélyt kérnek az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az engedélyezésére. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden azt közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát, egyelőre a korai tesztek eredményei alapján.

A cég egyébként az év végéig 1 milliárd darab oltóanyag elkészítését vállalta, de a The New York Times arról számolt be szerdán, hogy megcsúsztak a gyártással. Paul Stoffels azt mondta, továbbra is törekednek arra, hogy az 1 milliárd dózis elkészüljön idén.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210114_Johnson_Johnson_egydozisu_koronavirus_vakcina#rss