Még soha nem segítette a régiónkat ekkora összeggel az EBRD

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/e/u/r/euro-405696.jpg
Megosztás/Share

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki kimutatásában közölte, hogy 2020-ban 11 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó 38 gazdaságnak. Ez az eddigi legmagasabb éves finanszírozási érték a bank három évtizedes történetében. Az EBRD egy évvel korábban 10,09 milliárd euró finanszírozással támogatta működési régióját.

A bank tavaly 411 egyedi programhoz nyújtott finanszírozást. Ez volt a második olyan év egymás után, amelyben meghaladta a négyszázat a bank által támogatott fejlesztési programok száma: az EBRD 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után.

A közép-európai és a balti EU-gazdaságoknak az EBRD tavaly 1,41 milliárd euró értékű finanszírozást folyósított. A bank hangsúlyozta csütörtöki beszámolójában, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények közül elsőként léptetett életbe sürgősségi intézkedéseket a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. Az EBRD felidézte, hogy már tavaly márciusban egymilliárd eurós soron kívüli pénzügyi csomagot állított össze a tevékenységi területén működő vállalatok számára.

Az akkor bejelentett tervek között volt a kereskedelemfinanszírozás bővítése és rövid távú, két évig terjedő finanszírozások folyósítása pénzintézetek közbeiktatásával mindenekelőtt kis- és középvállalatoknak.     A bank emellett rövid távú, szintén két évig terjedő működőtőke-csomagok kialakítását is kilátásba helyezte más kategóriájú vállalatok, valamint energiaipari beruházó cégek számára, illetve pénzügyimérleg-átalakítási és rövid távú likviditástámogatási programokat vázolt fel települési energia- és infrastruktúra-cégeknek.

Csütörtöki beszámolójában az EBRD közölte: tavaly – ugyancsak a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó programok keretében – rekordszámú, 2090 kereskedelemfinanszírozási tranzakciót hajtott végre működési térségében, 3,3 milliárd euró értékben. A tavalyi 11 milliárd eurós teljes finanszírozási összeg mellé az EBRD közvetlenül további 1,2 milliárd euró finanszírozást mozgósított társbefektetők bevonásával.

A bank változatlanul a magánszektorra összpontosítja figyelmét:

a 2020-ban végrehajtott finanszírozások 72 százalékát magánszektorbeli vállalatok kapták

– áll a csütörtöki beszámolóban.

Az EBRD közölte, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésének sürgőssége miatt a 2019-ben elért 46 százalékról tavaly 29 százalékra csökkent a zöld programokhoz nyújtott fejlesztési finanszírozások aránya a teljes összegen belül. Továbbra is célkitűzés azonban, hogy az EBRD finanszírozási szerkezetén belül 2025-re többségbe kerüljenek a zöld programok – hangsúlyozta csütörtöki ismertetésében a londoni bank.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20210114/meg-soha-nem-segitette-a-regionkat-ekkora-osszeggel-az-ebrd-465338