Terjed-e a brit mutáns Magyarországon? Hamarosan megszólal az operatív törzs

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/a/z/_/az-operativ-torzs-koronavirus-tajekoztatoja-372204.jpg
Megosztás/Share

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a következő EU-csúcson kerül terítékre a “vakcinaútlevél” szabályozása, és a nemzeti szabályozások a beoltottakra csak ezután kerülnek kidolgozásra. Az azonban biztos, hogy életszerű szabályok születnek, így aki beoltja magát, minden bizonnyal mentesül a karantén-kötelezettség alól, de az is valószínű, hogy egyes légitársaságok járataira is csak oltásigazolással lehet majd felszállni. Az oltás viszont önkéntes lesz. Az eseményen elárulta továbbá, hogy milyen két feltétel esetén lehet feloldani a korlátozásokat, valamint megindokolta, hogy miért van szükség keleti vakcinák beszerzésére.

Tegnap 1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. Szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

“Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező oszágokban is azonosítottak” – jelentette be tegnap az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: ez az új variáns: “rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk”. Ma kiderülhet, hogy találtak-e további fertőzötteket, akik a brit variánssal fertőzödtek meg.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210114/terjed-e-a-brit-mutans-magyarorszagon-hamarosan-megszolal-az-operativ-torzs-465282