70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1b881836-9bc1-4ec3-9623-f9cddfa089f5
Megosztás/Share

Közel 70 ezer alkalommal váltották ki az év végéig az egy évvel korábban bevezetett álláskereső bérletet – közölte a BKK pénteken. A közlekedési központ szerint ugyan már a kezdettől fogva sokan vették igénybe az ingyenes utazásra jogosító támogatást, de a vírus begyűrűzésével jelentősen kiszélesedett az érintettek köre, mivel megduplázódott a budapesti regisztrált álláskeresők száma.

Közleményükből kiderül, hogy a legtöbben októberben éltek a 2020 január 1-től igényelhető díjmentes utazási lehetőséggel, akkor 7500-an kérték.

Az álláskereső bérletet azok kérhetik, akik a Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában regisztrált álláskeresők, illetve budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Akinek hosszabb ideig elhúzódik az álláskeresése, az ismételten igényelhet újabb havi bérletet.

A fővárosban tavaly januárban körülbelül 14 ezer ilyen embert tartottak nyilván, de a számuk 2020 júniusára 30 ezerre nőtt és az év végi adatok sem mutatnak jelentős csökkenést – írták.

Tavaly januárban ötezer, március közepéig 15 ezer ember igényelt ilyen bérletet. Áprilisban a kijárási korlátozások miatt csak 2297-en kérték, de nyáron ismét megnőtt a számuk: augusztus végéig összesen több, mint 41 ezer alkalommal váltották ki az ingyen bérletet, többen több alkalommal is.

„Az álláskereső bérlet bevezetésekor még nem gondoltuk, hogy a járványveszély miatt az előző évekhez képest sokkal több ember megélhetése forog majd kockán” – idézték Borsi Dávidot, a BKK kommunikációs vezetőjét. „A BKK társadalmi szerepvállalásának egyik alappillére az esélyegyenlőség növelése. Örülünk, hogy a járvány kedvezőtlen hatásainak enyhítésében a magunk eszközeivel részt vállalhatunk, és sokaknak segíthetünk, akik elvesztették munkahelyüket.”

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210115_allaskeresok_ingyen_berlete_bkk_budapest_utazas#rss