Jöhet a fordulat, nagyot mehetnek az európai részvények idén

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/f/r/a/frankfurt-425608.jpg
Megosztás/Share

A JP Morgantől kezdve, egészen a Goldman Sachsig, a stratégák optimisták a lemaradó piacok kilátásaival kapcsolatban. A Bloomberg által megkérdezett 24 stratéga átlagosan 4 százalékos felértékelődési potenciált lát a Stoxx Europe 600 számára ebben az évben, az Euro Stoxx 50 pedig 5 százalékkal értékelődhet fel idén, a szerdai záráshoz képest.

2020-ban az európai piacok jelentősen lemaradtak az amerikai S&P 500-hoz képest, viszont a leginkább value részvényekről ismert régió most jól pozicionált a ralihoz, élen a bank-, és energia részvényekkel. A vakcinákkal kapcsolatos optimizmus és a jelentős gazdaságélénkítő csomagokkal kapcsolatos tervek segítették idén az európai piacokat felülteljesíteni az USA-t, és a JP Morgan szerint ez a trend folytatódhat.

Azért a közvélemény kutatásra érkezett válaszokban elég nagy szórás van, ami viszont pozitív kockázat-hozam dinamikát jelez. A legoptimistább becslés szerint a Stoxx 600 16 százalékos pluszban zárhatja az évet, míg a legpesszimistább stratéga 7 százalékos esést jósolt az index számára.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az európai piacok felülteljesítésével kapcsolatos becslések nem mindig váltak valóra az elmúlt években, miután a régióban lassabban növekedtek a vállalati eredmények és a politikai feszültségek is negatívan hatottak a piacokra. Néhány stratéga kiemelte azt is, hogy részvényárfolyamok már kicsit előre szaladtak.

Október óta már 20 százalékot emelkedtek a részvénypiacok, tehát az idei évre várt helyreállás egy részét már beárazták

– mondta Goldman Sachs stratégája, aki 8 százalékos emelkedést vár az európai részvénypiacoktól idén, amelyet úgy írt le, hogy „jó, de nem kifejezetten csodálatos”. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a mostani rali sebezhetőbbé tette a részvényeket az esetleges csalódásokkal szemben.

A Stoxx 600 közel 6 százalékos mínuszban van a járvány előtti történelmi csúcshoz képest, és a konszenzus alapján nem is lesz képes újra elérni ezt a szintet idén, főleg a magas értékeltségek miatt. A befektetők a vakcinával kapcsolatos első pozitív hír után hamar elkezdték beárazni a potenciális normalizálódást, viszont a legutóbbi európai szigorítások és a meghosszabbított lezárások csorbították a kockázatvállalási kedvet.

Ettől függetlenül a BNP Paribas stratégája továbbra is optimista, és az eurózóna további felülteljesítésére számít. Az európai cégek profitmarzsai erős korrelációt mutattak az inflációs rátával, és a stratéga szerint kedvező lehet, hogy a globális befektetők reallokálják a tőkéjüket a value szektorok felé.

A brit piaccal kapcsolatosan arra számítanak a stratégák, hogy véget érhet az évek óta tartó alulteljesítés most, hogy a Brexit végére pont került. A becslések átlaga szerint a brit FTSE 100 7 147 ponton fejezheti be az évet, ami közel 11 százalékos emelkedésnek felelne meg 2021-ben.

A vakcinák és a Brexittel kapcsolatos múló aggodalmak a 2021-es globális gazdasági falpattanás motorjai lehetnek, ami további value rotációt eredményezhet, ezzel löketet adva a brit piacnak

– mondta a Citigroup stratégája.

Bár a legtöbben optimisták a brit piacra, a Barclays stratégája figyelmeztetett, hogy a defenzív részvények magas súlya akadályt fog jelenteni az eurózónával szembeni felülteljesítés szempontjából.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210115/johet-a-fordulat-nagyot-mehetnek-az-europai-reszvenyek-iden-465398