Koronavírus: ettõl függ az iskolák sorsa a szomszédban

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/66/6466/article_320.jpg
Megosztás/Share

Azokon a zöld besorolású településeken térhet vissza valamennyi gyermek az óvodákba és az iskolákba, amelyeken a két hét alatt jegyzett új koronavírus-fertőzések aránya nem haladja meg az 1,5 ezreléket. A sárga besorolású településeken, amelyeken 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta, az óvodások, az elemi iskolások, valamint a cikluszáró osztályok (8. és 12. osztály) tanulói térhetnek vissza az iskolapadokba, a többi osztály számára folytatódik az online oktatás – ismertette Klaus Iohannis államfő.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szomszéd, koronavírus Románia, koronavírus iskola, koronavírus gyerekek, koronavírus diákok, koronavírus oktatás, koronavírus tanításA fertőzöttségi adatokon múlik, visszatérhetnek-e a diákok a tantermekbe. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ha nagyobb a fertőzöttségi arány

A piros besorolású településeken, amelyeken három és hat ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta, csak az óvodások és az elemi iskolások számára tartanak jelenléti oktatást. Azok a települések pedig, amelyeken 6 ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta, karanténba kerülnek, és az iskolák kizárólag online oktatást biztosíthatnak az új típusú koronavírus okozta helyzet rendeződéséig. Az egyetemek maguk dönthetik el, hogy miként folytatják a hallgatóik képzését.

Koronavírus: gyerekek is megkaphatják az oltást? A válaszért kattintson ide!

A felvázolt forgatókönyv akkor léphet életbe, ha a következő hetekben nem súlyosbodik a járványhelyzet. Február 2-án újra elemzik a számokat, és ekkor hozzák meg a végső döntéseket a részvételi tanítás újraindításáról – fűzte hozzá az államfő. Romániában egyébként november 9-étől rendelték el az iskolák bezárását, azóta teljes egészében az online térbe költözött az oktatás.

Itt tart az oltási kampány

Közben a mai napon elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a COVID-19 elleni védőoltást. Utóbbiak közé sorolták a tanárokat is. Az oktatási miniszter, Sorin Cimpeanu elmondása szerint a középiskolai tanárok kevesebb mint 50 százaléka, valamint az egyetemi tanárok több mint 60 százaléka jelezte, hogy igényli az oltást.

A magyari virológus szerint a kínai és orosz koronavírus-vakcinák is jók lehetnek. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ettol_fugg_az_iskolak_sorsa_a_szomszedban/20210115120403