Novemberi armageddon a magyar turizmusban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/a/r/parlament-halaszbastya-budapest-getty-stock-423282.jpg
Megosztás/Share

A 2020 tavaszi, több hónapos szünet után november 10-én újra be kellett zárniuk a hazai szállodáknak, panzióknak. A koronavírus-járvány második hullámának egyik legemblematikusabb intézkedéseként ugyanis a kormány gyakorlatilag megtiltotta, hogy a szállásadók vendégeket fogadjanak. Ez alól csak az igazoltan üzleti utazók jelentettek kivételt. Az újabb járványügyi rendelkezések a budapesti szállodák amúgy is sanyarú helyzetén már nem sokat rontottak 2020-ban, a vidéki szállásadóhelyeken viszont ez komoly problémákat okozott, mert akkor még bíztak az év végi, ünnepi időszakban. A szállodák gyakorlatilag zombi üzemmódba kapcsoltak.

Csak azért nem minden idők egyik legfurcsább szálláshelyadatáról van szó, mert a december és a 2021. január valószínűleg még gyászosabb lesz. Egyelőre február 1-ig vannak érvényben a szállodaipart és a vendéglátást is sújtó járványvédelmi intézkedések, de nem lenne meglepetés, ha egész télen maradna a zárlat. A KSH adatai szerint a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma novemberben 93 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka több mint háromnegyedét a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi összes bruttó árbevétele 85 százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél.

2020 első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 57 százalékkal csökkent, és 225 milliárd forintot tett ki. Ehhez a decemberi időszak jó, ha pár milliárd forintot hozzátesz majd. A kötelező bezárás miatti kompenzációként a kormány a november 11. és december 11. közötti foglalások értéke után 80 százalékos kompenzációt fizetett, illetve a bezárás alatti időszakra bértámogatást ad a hoteleknek, ha megtartják munkavállalóikat. Adó- és járulékmentesség is jár a szállásadóknak erre az időszakra.

A jelenlegi várakozások szerint itthon áprilisban indulhat el a belföldi turizmus, de az első külföldi turisták május-június előtt nem várhatók. Az idei év az újrarendeződéssel telhet el. Ha a koronavírus elleni oltás megfelelően halad, és ismét ki lehet nyitni a szállodákat, a legóvatosabb becslés is arról szól, hogy legalább 10 hónapba kerül, amíg idehaza talpra állhat az ágazat. A Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint jelenleg a bezárt szállásadók egy részénél az épületek felújítása zajlik. A különböző támogatási és hitelprogramok révén 2 milliárd dollárnak megfelelő anyagi támogatást kapott 2020-ban az ágazat, de így is csak a korábbi munkavállalók fele, nagyjából 200 ezer ember maradhatott az ágazatban. Velük lehet majd elkezdeni a turisztikai szezont.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210115/novemberi-armageddon-a-magyar-turizmusban-465462