Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=db67ecea-00c3-4dd9-9f4a-cb41a7da2b2b
Megosztás/Share

Eddig a 150 főnél nagyobb intézményekben oltották a lakókat és a dolgozókat. Magyarországra összesen 130 ezer adag kornavírus elleni oltás érkezett, amiből 106 ezret adtak már be – derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A mostani hétvégén a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is elkezdenek oltani a Moderna vakcinájával – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján pénteken, a beolvasott kérdésekre válaszolva. Az osztályvezető szerint eddig az egészségügyön kívül a 150 főnél nagyobb idősotthonokban zajlott az oltás, amit 7000 idősottonban élő és ott dolgozó kapott már meg.

Galgóczi Ágnes előzőleg azt mondta, “túl jól is haladunk” a koronavírus-elleni oltásokkal. Eddig összesen 130 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett, amiből 106 ezret adtak már be. Az oltások túlnyomó részét egészségügyi dolgozók kapták.

A következő adag vakcina jövő kedden várható, addig a már meglévőket fel is használják. Az osztályvezető is jelezte, hogy a kormány az uniós forráson kívül más irányból is próbál vakcinát beszerezni.

Galgóczi Ágnes kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy regisztráljanak az oltópontokon, az embereket pedig arra, hogy tegyék meg ugyanezt a vakcinainfo.hu oldalon. Ezután ismertette a járványhelyzet aktuális számait.

A további kérdésekre válaszolva jelezte, hogy az orosz Szputnyik-V vakcinát, amiből 3000 ember beoltására alkalmas mennyiség érkezett, még vizsgálják.

Beszélt a központi irásbeli felvételikről is, ahol szerinte megfelelő szervezéssel elkerülik majd a zsúfoltságot, kötelező lesz a maszkviselés és nem engedik be a szülőket az épületekbe.

Kiss Róbert rendőr-alezredes a tájékoztató elején beszámolt a rendőrség előző 24 órában végzett járányügy ellenőrzéseiről. Eszerint többek között,

  • 166 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési szabályok be nem tartása miatt,
  • 143 ember nem hordott maszkot közterületen, közülük 38 embert figyelmeztettek, 41-et megbírságoltak, 64-et feljelentettek,
  • a tömegközlekedési eszközökön 5, az üzletekben 18 esetben intézkedtek maszviselési szabályok megsértése miatt,
  • a kijárási tilalom megsértése miatt 455 esetben léptek fel, egy ember ellen azért, mert 500 méternél távolabb ment otthonától a kutyájával,
  • 54 esetben intézkedtek tranzitálási szabályok megsértése miatt,
  • 12 345 karatnénelenőrzést végeztek, és 2819 új házi karantént rendeltek el.
Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210115_koronavirus_jarvanyhelyzet_operativ_torzs_tajekoztatoja#rss