Orbán Viktor: teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/F/fiatalok_it_768x434px_getty-20210115.jpg
Megosztás/Share

Teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál – jelentette be Orbán Viktor 2021. január 15-én a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A miniszterelnöki interjúban a járványhelyzet mellett szó volt a magyar gazdaság állapotáról is.

Megtartotta szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor; amelyben a miniszterelnök értékelte a járvány jelenlegi állását és elárulta azt is, várhatóan mikor oldhatják fel itthon a korlátozásokat. Erről itt olvashatsz részletesen:

Orbán Viktor szerint a javuló gazdasági adatok háttere kapcsán három dolgot kell kiemelni: Egyrészt megkezdte a kormány a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén februárban a szokásos folyósítás mellett plusz egy heti nyugdíj is érkezik, majd 4 év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi juttatást. Másrészt, elindult “a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program”. Viszont Orbán azt is elmondta, hogy

egy kocka hiányzik még és nehéz tárgyalásaim vannak a pénzügyminiszterrel, de legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk.

Az utóbbi lépés teljesen új bejelentés (teljes szja és járulékfizetési mentességet jelent) és a munkába lépés támogatását, a foglalkoztathatóság javítását is célozza és Orbán szerint “130-150 milliárd forintba fog ez kerülni”. Leszögezte: “ezt legkésőbb január elsejével szeretném elindítani”. Hozzátette:

ha ez sikerül, akkor az egész válságkezelési program sikeres lesz.

A műsorvezető felvetette, hogy novemberben nőtt az ipari termelés és az építőipari termelési adatok is javulást mutatnak, amire a kormányfő úgy reagált, hogy három oka van a járvány mellett is javuló gazdasági folyamatoknak: egyrészt az, hogy az emberek dolgozni akarnak, másrészt az, hogy javul a cégek termelési hatékonysága, harmadrészt a magyar kormány által teremtett üzleti környezet (pl. adócsökkentések, beruházni akaró vállalatok támogatása).

Felidézte, hogy tavaly jelentős, 430 milliárd forintos adócsökkentéseket hajtottak végre a központi adók terén, amire a műsorvezető közbevetette, hogy az önkormányzatok szívják is a fogukat miatta. Erre Orbán úgy reagált: “ne az intézményi érdekeiket nézzék az önkormányzatok”, hanem segítsék a közös célokat, másrészt szerinte a Budapesten csökkentett helyi iparűzési adó egyébként is Budapesten maradt pénztömegként (a cégek itt gazdálkodnak, a náluk maradó pénz bekerül a gazdaságba, csak máshogy). Emellett szerinte hatékonyabban kell működtetni az önkormányzatokat is és akkor enyhülnek a gazdálkodási nehézségek.

A javuló gazdasági eredményekhez az is hozzájárult megfogalmazása szerint, hogy

lefogtam 3000 milliárdot a bankoktól, moratóriumot rendeltem el,

amire a tavaly tavasz óta érvényben lévő hiteltörlesztési moratóriumra utalt, ami egyelőre az embereknél és vállalkozásoknál maradt likviditásként. Ezek a lépések így együtt meg fogják hozni az eredményt – vetítette előre.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/orban-viktor-teljes-ado-es-jarulekmentesseg-jon-a-25-ev-alatti-fiataloknal.1109260.html