Beoltott személytől is elkaphatom a vírust? Ez a következő hetek legfontosabb kérdése

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/O/oleles-20210116.jpg
Megosztás/Share

Egyelőre kétféle vakcinával oltanak hazánkban, de nagy kérdés, mi jön utána: aki megkapta az onnantól kezdve védett lesz, de mi a helyzet a környezetével? Továbbadhatja nekik a vírust utána is? Erre a kérdésre keressük most a választ.

Péntekig 105 728 embert oltottak be Magyarországon, és a hétvégén újabb 3400 ember kapja meg a vakcinát, egészségügyi dolgozók, illetve a szociális otthonokban élők és dolgozók. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában tegnap elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális otthonban élők oltását hamarosan befejezik, utána jöhet a 60 év feletti krónikus betegek csoportja: 1,7 millió emberről van szó, őket három betegségcsoport alapján jelölték ki.

Eddig csupán a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával oltanak, ám elképzelhető, hogy hamarosan érkezik a kínai oltóanyag is. “A kínai vakcinával az a helyzet, hogy az van, és tömegesen is tudunk szerezni. Ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy rendben van” – mondta el a miniszterelnök a rádióban.

Oltás után erre készülj

De vajon mi a helyzet azokkal, akik megkapták már az oltást, onnantól kezdve ők biztonságban vannak? És a környezetük? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a HuffPost friss írása. 

Elsősorban azt érdemes tudni, hogy az oltás nem nyújt azonnali védelmet, ám a Pfizer és a Moderna vakcinák a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján feltűnően hatékonyak: 95, illetve 94 százalékban védnek meg a koronavírustól. A legfontosabb, hogy mindkét oltásból két adagra van szükség a teljes immunitás biztosításához, és ezeket az alkalmakat időben el kell választani egymástól (21 nap kell a Pfizer-vakcina adagjai között, és 28 nap a Moderna esetében).

“Időbe telik, amíg az immunitás felépül” – magyarázta Edgar Sanchez, a floridai Orlando Health fertőző betegségekkel foglalkozó csoportjának alelnöke. A szakértők valószínűnek tartják, hogy az első oltás önmagában már nyújt valamilyen szintű védelmet a COVID-19 ellen, de egyelőre nem világos, hogy ez az immunitás konkrétan mely ponton indul be. Dr. Sanchez épp az interjú napján kapta meg a 2. adag oltóanyagot, ám ettől függetlenül, nem viselkedett másképp mint korábban, értve ezalatt, hogy 

ugyanúgy védőfelszerelésben kezelte a koronavírusos betegeket, mint korábban.

“Aki megkapta az oltást, az biztos lehet benne, hogy a tüneti vagy súlyos COVID-19 betegség kialakulásának kockázata jelentősen csökken” – mondta Eric Robinette, az ohioi Akron Gyermekkórház gyermekfertőző szakembere. Ám a “jelentősen csökkent” nem jelent nulla kockázatot: annak ellenére, hogy mindkét vakcina nagyon hatékonyan véd a vírus ellen, mégis lehetséges, hogy az illető elkapja a vírust, sőt, tovább is adhatja. 

Jelenleg ugyanis még nem világos, hogy az oltás meggátolja-e, hogy a fertőzött a koronavírust mások felé továbbterjessze. Ez az, amit általában már a kutatások alatt meghatároznak, de a COVID-19 vakcinák létrehozásának sprintje miatt ezt egyelőre még nem erősítették meg. A kutatók tehát nem biztosak abban, hogy a Moderna és a Pfizer oltások megvédik-e a tünetmentesek környezetét. Mindez azt jelenti, hogy az a személy, aki mindkét oltási dózist megkapta, még megfertőződhet, anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatna, és ez a személy aztán továbbadhatja a koronavírust közeli kontaktjainak, annak ellenére, hogy beoltották.

Ha az oltott már nem adja tovbább a vírust, azt a fajta immunitást sterilizáló immunitásnak nevezik, tehát nemcsak hogy nem betegszik meg, hanem sterilizálja is a vírust. A cikk szerint csak reménykedni tudunk, hogy a kutatóknak a következő hónapokban egyre több információjuk lesz erről a kérdésről, ahogy abban is, hogy a válasz mindenki számára megnyugtató lesz. 

“Optimista vagyok a korábban leírt alapvető tudományos információk alapján, és úgy hiszem, a vakcina minimum csökkenti az átvitel kockázatát” – mondta Robinette, majd hozzátette: “Egyelőre az a biztos, hogy a COVID-19 ellen csak az oltást kapott személy védett.”

A maszkok és a távolságtartás továbbra is szükséges

Mivel az oltások nem nyújtanak 100 százalékos védelmet – és mivel lehetséges, hogy a beoltott személy akaratán kívül is átterjesztheti a vírust másokra, elengedhetetlen, hogy továbbra is kövessük a bevált közegészségügyi intézkedéseket, mint például az általános maszkhordást és a fizikai távolságtartás – hívja fel a figyelmett a Huffpost.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/beoltott-szemelytol-is-elkaphatom-a-virust-ez-a-kovetkezo-hetek-legfontosabb-kerdese.1109302.html