Koronavírus Magyarországon: íme, ezek lesznek az év legfontosabb ábrái

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-koronavirus-423106.jpg
Megosztás/Share

A pénteki adatközlés szerint kissé több, mint 106 ezer embert beoltottak már Magyarországon a koronavírus-vakcinával (ez döntően a Pfizer-BioNtech készítménye volt, hiszen az újonnan érkezett Moderna készítményéből még csak kevés elérhető). Orbán Viktor kormányfő pénteki jelzése szerint a következő hetekben nagyot emelkedhet idehaza az átoltottság, ha a kínai vakcinát engedélyezi a magyar hatóság és „milliószámra” behozzák az országba azt. Így az oltási terv harmadik csoportjában (60 év feletti krónikus betegek, 1,75 millió főre becsüli ezt a réteget a kormány) gyors ütemben nőne az átoltottság és így a társadalom egyre nagyobb aránya lehetne majd védett a koronavírus-járvány további terjedése ellen (a vakcina az eredeti tervek szerint a betegség érdemi tüneteit gátolja, de a friss izraeli fejlemények alapján magának a fertőzésnek a továbbadását is gátolhatja).

A tavalyi 9,77 millió fős magyar lakosságszámhoz képest ezt a 105 ezer fő nyilván még csak kissé több, mint 1%-os átoltottságot jelent, de ha tényleg millió számban zajlik majd az oltás, akkor ez a görbe meredeken emelkedhet, előbbre hozva időben a miniszterelnök által csak nyár végére, őszre vázolt korlátozás-feloldási elképzeléseket. Szavai szerint a kínai vakcina itthoni tömeges beoltásával a korlátozások feloldása (annak megkezdése) már késő tavasz körül elképzelhető.

A különböző kutatások szerint azok, akik átestek a koronavírus-járványon, legalább 3, de akár 8 hónapig is védettek lehetnek az újrafertőződéstől (pontosabban az érdemi tüneteket produkáló újbóli betegségtől), így a fenti relatív alacsony átoltottsági számhoz és arányhoz azt is érdemes hozzávenni, aki már átesett az elmúlt hónapokban a betegségen. Őket tekinthetjük ugyanis lényegében immunisnak a betegséggel szemben. Mivel nem tudjuk, hogy valójában hányan estek át betegségen, csak azt, hogy igazoltan mennyi beteget tárt fel a hazai ellátórendszer (nemzetközi kutatások szerint az igazolt fertőzötteknek legalább 10-15-szöröse lehet a betegségen valóban átesettek aránya), ezért mi a modellünkben a Magyarországon protokollnak tekinthető megközelítést vettük alapul, miszerint azt tekintjük immunisnak, aki az elmúlt 6 hónapban igazoltan átesett a betegségen, illetve már beoltották vakcinával.

Az elmúlt 6 hónapban 345 ezer embernél igazolták a betegséget, így őket hozzászámolva a már beoltottakhoz, 450 ezer embert kapunk. Jelenleg tehát minimálisan legalább félmillió ember lehet immunis a betegségre Magyarországon, de a valós szám ennek többszöröse lehet.

A fenti modellben kijövő 450 ezer fős tábort a 9,77 milliós lakosságszámhoz viszonyítva máris ott tartunk, hogy a magyarországi emberek legalább 4,6%-a tekinthető jelenleg hivatalosan immunisnak a koronavírus-járvánnyal szemben, de a valós arány itt is többszörös lehet.

Mindezek után idénre „csak” olyan kérdések maradtak hátra, hogy a járvány második hullámának lefojtása mennyire lesz sikeres itthon a brit vírusvariáns megjelenése mellett, illetve az, hogy az uniós és egyéb vakcinabeszerzések milyen volumenben mikor érkeznek meg, illetve az, hogy mindezek mellett a magyar beoltási hajlandóság milyen ütemben emelkedik. Ezeknek az önmagáéban is igen jelentős kérdéseknek az együttese fogja majd eldönteni, hogy mikor, milyen mértékben lehet lazítani a korlátozásokon és így mikorra tréhetünk vissza a normálisnak mondott életünkhöz. Addig még rengeteget fogjuk frissítgetni és nézegetni a fenti grafikonokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210116/koronavirus-magyarorszagon-ime-ezek-lesznek-az-ev-legfontosabb-abrai-465514