Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=b1a88e44-8a1b-4d37-a20b-137366f02646
Megosztás/Share

Az FBI arra figyelmeztetett, hogy az összes állam fővárosaiban felfegyverzett Trump-szimpatizánsok tüntethetnek szerdán, de már vasárnapra is tüntetéseket hirdettek meg szélsőjobboldali oldalak.

Az USA mind az ötven állama, valamint a főváros is készültségben várja Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatását, mivel az FBI arra figyelmeztetett, minden állam fővárosában számolni kell felfegyverzett Trump-szimpatizánsok tüntetéseivel. Washingtonban pedig a Nemzeti Gárda több tízezer tagja biztosítja, hogy ne ismétlődjön meg a január eleji, négy halálos áldozatot követelő zavargás – írja a BBC.

Washington több utcája is le lesz zárva a beiktatás napján, némelyik betonelemekkel és fémkerítésekkel, a National Mallt pedig, ahol más beiktatásokon több ezres tömeg szokott lenni, az elnök védelmét biztosítani hivatott Secret Service kérésére lezárják. De a járvány miatt is arra kérték a lakosságot, ne utazzanak át más államokból Washingtonba az ünnepség miatt.

Mindemellett vasárnap is jelentős készültségben vannak a hatóságok, mivel több szélsőjobboldali oldal erre a napra hirdetett tüntetéseket.

Biden egyébként beiktatása után rögtön több, Trump intézkedéseit visszavonó vagy azokkal merőben ellentétes lépést fog tenni: visszalépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezménybe, megszünteti a muszlim országokra vonatkozó beutazási tilalmat, és kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi területeken és az államok közti utazáshoz.

Borítókép: A Nemzeti Gárda kivezényelt tagjai a márványpadlón alszanak a washingtoni Capitoliumban. Fotó: AFP / Saul Loeb

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210117_Mind_az_50_amerikai_allamban_eroszakos_zavargasoktol_tartanak_Biden_beiktatasan#rss