Dagad a botrány, az AstraZeneca az utolsó pillanatban lemondta a tárgyalásokat Brüsszellel

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ec302a75-9c72-4c32-8d69-b66c59545d24
Megosztás/Share

Lemondta az Európai Bizottság képviselőivel ma estére tervezett megbeszélését az AstraZeneca, miközben tovább gyűrűzik az oltóanyag-gyártó uniós szállítmánya körüli vita.

Ahogy azt a HVG360 megírta, az AstraZeneca vakcinájából Brüsszel tavaly 400 millió dózist rendelt, ez 200 millió ember beoltására elegendő. A tervek szerint a Nagy-Britanniában már alkalmazott brit vakcina pénteken kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását, majd – valószínűleg még aznap – az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyét. Csakhogy az AstraZeneca időközben jelezte: az első negyedévre vállalt 80 millió adag helyett csak 31 millió adagot tud leszállítani az EU-nak, amiből hatalmas botrány tört ki.

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Kész tények elé állította Európát az egyik gyógyszercég azzal, hogy az eredetileg vállaltnál csak sokkal kevesebbet tud szállítani az első negyedévben. Az EU megoldást keres, burkoltan fenyegetőzik, miközben a magyar kormány uniós szövetségesként Brüsszel ellen hangol.

A késedelem ügyében az Európai Bizottság jelenlegi is keresi az eszközöket, szerződésszegéssel és perrel fenyegetve, első körben azonban szeretne válaszokat kapni arra, mi történik. Mivel a gyógyszergyár eddigi válaszai nem voltak kielégítőek, az AstraZeneca képviselője a tervek szerint ismét tárgyalóasztalhoz ült volna az uniós irányítóbizottsággal – csakhogy a Politico információi szerint ezt az utolsó pillanatban lemondták.

A brüsszeli lap úgy tudja, hogy a cég ehelyett írásban fog válaszolni Stella Kyriakides egészségügyi biztos kérdéseire, azonban az eddigi levelezések ismeretében ennek kimenetele kétséges.

A robbanásközeli hangulatot tovább fűtötte az AstraZeneca vezérigazgatójának interjúja kedd este, melyet az olasz La Repubblica című lapnak adott. Ebben Pascal Soriot tagadta a brüsszeli vádakat és azt állította, hogy

cégének egyáltalán nincs szerződéses kötelezettsége a 400 millió dózis leszállítására, hanem csak arra tettek ígéretet, hogy „legjobb erőfeszítésük szerint” mindent megtesznek, hogy ellássák az Európai Unió tagállamait a megrendelt mennyiséggel.

„Megteszünk mindent, de nem tudjuk garantálni, hogy sikerrel járunk” – mondta Soriot, aki azt ugyanakkor elismerte, hogy egy „kicsit késésben vannak”.

A vezérigazgató ennek nem tulajdonítana nagy jelentőséget, és szerinte az EU vezetői a stressz és a pánik miatt hoznak rossz döntéseket, hiszen a kormányok nagy nyomás alatt vannak. Soriot nemmel felelt arra a kérdésre is, hogy tudnának-e hirtelen több vakcinát gyártani az uniós tagállamoknak. Szerinte mivel az Egyesült Királyság három hónappal előbb kötötte meg velük a szerződést (ennek egyik oka, hogy az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósaival közösen fejlesztik), a brit gyár háromszor annyit termel belőle jelenleg, mint a többi – vagyis azok, melyek az uniós tagállamokat látják el.

Soriot határozottan tagadta viszont, hogy az uniónak szánt adagokat több pénzért eladták volna más országoknak.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy amint megkapják az EMA engedélyét, már a következő néhány napban azonnal legalább 3 millió adagot szállítanak majd Európába, majd egy újabb adagot a következő héten, majd még egyet február harmadik vagy negyedik hetében. A céljuk az, hogy februárban 17 millió dózist szállítanak az EU-ba, becslései szerint ez Németországnak 3 millió adagot, Olaszországnak 2 és felet és Spanyolországnak 2 milliót jelentene.

Az AstraZeneca oltóanyagából Magyarország is lekötött több millió adagot, de a fentiek alapján kérdéses, hogy mennyit kapunk belőle februárban. Ha a vezérigazgató interjújából indulunk ki (aki a 83 milliós Németországnak körülbelül 3 millió adagot ígért februárra), akkor lakosságarányosan ide 350 000 dózis érkezhet a következő hónapban, de ez természetesen nem hivatalos szám.

Érdekesség, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már a múlt héten megadta az ideiglenes engedélyt az AstraZeneca vakcinájának, de ennek sok értelme nincs, hiszen a közös vakcinabeszerzés miatt az EMA engedélye előtt nem szállíthatnak belőle Magyarországra.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210127_targyalas_Brusszel_AstraZeneca#rss