Káoszba fulladt a vakcinavita az EU és az AstraZeneca között

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/a/s/t/astrazeneca-koronavirus-vakcina-vedooltas-427982.jpg
Megosztás/Share

A hírügynökség cikke szerint az EU és a gyógyszergyártó közötti, vakcinaszállítási késedelem miatti ellentét már-már káoszba fulladt. Az EU álláspontja szerint a cég meggondolta magát és nem vállalta a szerdai egyeztetést, viszont az AstraZeneca védi magát és azt állítja, hogy nem hátrált meg és továbbra is tervezi, hogy részt vesz egy ilyen beszélgetésen.

A társaság a Portfolio-nak küldött közleményében, az Európai Bizottsággal tervezett megbeszéléssel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy

„Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.”  

A két fél közötti vita napok óta tart, és az EU tisztázni szerette volna ezzel a tárgyalással a vakcinaszállítmányok késedelmének okát.

Az ügy közvetlen előzménye a cég vezérigazgatójának nyilatkozata. Mi nem vállaltunk szerződéses kötelezettséget az EU felé a vakcina szállításokra, csak azt vállaltuk írásban, hogy “megteszünk minden tőlünk telhetőt” és azután tudjuk felpörgetni a havi 17 milliós adagról a szállításokat az EU felé, miután a brit átoltottság már kellően magas – gyakorlatilag ezt mondta egy nagyon hosszú interjúban kedden délután a La Repubblica olasz lapnak az AstraZeneca vezérigazgatója. Az Európai Bizottság szóvivőej azonban azt mondta a Politico-nak, hogy igenis be kell tartania a cégnek a korábban vállalt szállítási terveit

Kedden pedig arról számoltunk be, hogy az egyik legdurvább eszközzel, az EU-n kívüli export teljes kontrollálásával, és a szállítások előzetes bejelentési kötelezettségével vág oda az Európai Unió a belga gyárban termelő AstraZeneca gyógyszergyártónak azért, mert a feltételezések szerint külső országoknak drágábban adott el vakcinát és ezért szállít az EU-ba az első negyedévben 60%-kal kevesebbet, mint a szerződéses kötelezettsége. A nagy reményekkel várt és euró százmilliókkal előre megtámogatott AstraZeneca vakcinájából sokkal kevesebbet kap az EU az első negyedévben (31 millió darabot), mint amit a cég írásban vállalt (80 millió).

Címlapkép forrása: MTI/AAP/EPA/Dan Himbrechts

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210127/kaoszba-fulladt-a-vakcinavita-az-eu-es-az-astrazeneca-kozott-467044