A Fitch és az S&P is megerősítette Magyarország adósbesorolását

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=b3671217-34fa-4917-b650-271317ffb620
Megosztás/Share

Megerősítette a Fitch Ratings a magyar adósbesorolást: így az továbbra is BBB, stabil kilátással. Frankfurtban kiadott közleményében a hitelminősítő döntését azzal indokolta, hogy ez az osztályzat tükrözi a magyar gazdaság erős fundamentumait és erős bankszektorát, amely ellensúlyozhatja nem csak a magas (ám egyre jobb összetételű) államadósságot, de a kormány unortodox lépéseit is. A Fitch 2020-ra 6,6 százalékos visszaesést jósol (az ilyen adósosztályzatú országok mediánja ennél rosszabb, 6,9 százalékos), ami jóval rosszabb, mint az elmúlt hétben a kormány, az MNB és az Európai Bizottság által emlegetett 5-5,5 százalék közötti szintnél. A hitelminősítő idén 4,9, jövőre 5,2 százalékos növekedést jósolt.

A Standard and Poor’s szintén péntek este közölte idei első felülvizsgálatának eredményét, amelyben megerősítette a BBB/A-2 besorolást, szintén stabil kilátással. A hitelminősítő 6,3 százalékos GDP-esést kalkulált 2020-ra, erre az évre 4,6 százalékos, 2022-re pedig 3,5 százalékos növekedést, amely főleg a második félévben indulhat be – áll az indoklásban. A cég azt is előrevetíti, hogy bár jelentős EU-forrás érkezik, a kormány és az Európai Unió viszonya tovább romolhat, különösen a 2022-es parlamenti választások előtti időszakban.

Az utolsó felminősítés mindkét cégnél két éve történt. A Standard & Poor’s egy fokozattal a jelenleg is érvényes “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról. A Fitch Ratings nem sokkal később ugyancsak egy fokozattal szintén “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar szuverén kötelezettségek osztályzatát az addigi “BBB mínusz”-ról.

Az S&P egy évvel ezelőtt a felminősítést előrejelző pozitívra módosította a magyar besorolás kilátását, ezt azonban alig két hónappal később, a koronavírus-járvány miatti első lezárás idején visszamódosította stabilra.

A magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára a Fitch július 30-át, az S&P augusztus 13-át jelölte ki.

A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki 2021-re: idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 26-án, másodszor szeptember 24-én kerül sorra.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210212_A_Fitch_es_az_SP_is_megerositette_Magyarorszag_adosbesorolasat#rss