A hazai ellenzék szerint a bajba jutott dolgozók kapják meg bérük 80 százalékát

https://kep.index.hu/1/0/3664/36644/366446/36644693_2799085_a4f617abf9770923cf3f2b10f3a06939_wm.jpg
Megosztás/Share

„Nagyon fájt, hogy Magyarországon ilyen rossz volt a válságkezelés” – mondta Cseh Katalin a Momentum EP képviselője. Hozzátette: számos európai országban a fizetések 80-90 százalékát kapják kézhez a bajba jutott dolgozók, míg Magyarországon ennek csak a töredékét.

„A VÍRUS DIKTÁLJA A TEMPÓT”

– mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. A politikus szerint a kormány nem készítette fel az egészségügyi rendszert a második hullámra. 

„AZZAL, HOGY SZÉTVERTÉK AZ ÁNTSZ-T, HIÁNYZIK egy olyan INTÉZMÉNY, AMELY KÉPES LENNE KEZELNI A JÁRVÁNYT”

– tette hozzá. 

A bizalmatlansági válság miatt alacsony a oltási kedv Magyarországon, mert a kormány egymásnak ellentmondó információkat közölt az oltással kapcsolatban – jelentette ki a szocialista politikus.

Minden adóforintot a magyar családok támogatására kell fordítani – ezt már Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta.

Szerinte a 2021-es költségvetésben azonnali átcsoportosításra van szükség. Le kell állítani a látszat és presztízs beruházásokat. Hozzátette: Vissza kell adni az önkormányzatok önrendelkezését, hogy maguk dönthessenek gazdasági kérdésekben.

„Ki kell fizetni a munkájukat vesztett emberek bérének 80 százalékát”

– javasolta Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője. A politikus szerint ezt visszamenőlegesen kellene kifizetni a gazdaságvédelmi alap terhére. Varga Zoltán hangsúlyozta, hogy az európai uniós forrásokat éppen erre a célra kapta Magyarország. 

„Megmutatkozott, hogy mennyire nem segítette az Orbán kormány a megélhetés nélkül maradt dolgozókat, vállalkozókat és családokat”

– mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. A politikus szerint a gazdasági mentőcsomag éppen a legnehezebb helyzetbe került százezreknek nem jelent segítséget.

Cseh Katalin a Momentum Európai Parlamenti képviselője kiemelte, hogy míg Magyarországon csak minden huszadik embert támogatja a kormány, addig Ausztriában minden ötödik állampolgárt. A politikus utalt arra, hogy nálunk volt a legnagyobb a GDP zuhanása a második negyed évben.

„A szegénységnek, leszakadásnak, válságnak nincsen párt színezete”

– mondta Cseh Katalin, aki szerint, ha a Fidesz tényleg a szívén viselné az ország sorsát, akkor a  kormánypárti képviselők is részt vettek volna a COVID 2021 vizsgálóbizottság ülésén.

A politikus szerint a bürokráciát kellene leépíteni ahhoz, hogy a vendéglátósok tényleg megkapják azt a bértámogatást, amit hangoztatott a kormány. Cseh Katalin szerint szükséges egy olyan minimál jövedelem bevezetése, ami ember méltó életet biztosít mindenkinek.

Hozzátette: az egészségügyi rendszer alapja az átláthatóság és a bizalom, ehhez képest a kormány nem mutatta még be a részletes oltási tervet. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke elmondta, hogy a COVID 2021 bizottság megvizsgálja az elmúlt egy év válságkezelését. A járványvédelmi és gazdasági intézkedések, valamint a vakcina beszerzések lesznek napirenden. A tanulságokból levonása után pedig egy olyan jelentést készítenek, amely alapján jobban lehetne kormányozni az országot.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/12/ellenzek_covid2021_valsag_dk_momentum_jobbik_kunhalmi_agnes_cseh_katalin_eu_orban_kormany-/