Csak egy oltást javasolnak azoknak, akik már átestek a koronavíruson

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-vakcina-franciaorszag-431922.jpg
Megosztás/Share

A koronavírusból felgyógyult emberek már kidolgozták az immunemlékezetet a fertőzéssel szemben. A vakcina egyetlen dózisa tehát emlékeztető szerepet játszik – írta pénteken megjelent ajánlásban az egészségügyi főhatóság (HAS), amely még a kormány jóváhagyására is vár.

A hatóság szerint egyébként a megbetegedés után érdemes várni több mint három hónapot, és leginkább hat hónapot ennek az egyetlen dózisnak a felvétele előtt.

Mostanig egyetlen ország sem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot az egydózisos oltásról azok számára, akik az oltás előtt már elkapták a Covid-19-et – hangsúlyozta jelentésében a HAS. Az elmúlt napokban ez a megoldás már felmerült több amerikai és olasz tanulmányban is, de más tudományos szakemberek még nem foglaltak egyértelműen állást.

Az egészségügyi előnyökön túl a szakemberek kiemelték, hogy ezzel a megoldással vakcinaadagokat lehet megtakarítani a jelenlegi helyzetben, amikor is akadozik az oltóanyag-ellátás. A francia kormány általában megfogadja a HAS ajánlásait, jóllehet januárban nem engedélyezte a Pfizer-oltóanyag két dózisának beadása közötti időtartam növelését az egészségügyi hatóság véleménye ellenére.

Franciaországban eddig 2,1 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást, közülük 536 ezren már mindkét adagot. A vírus kezdete óta hivatalosan 3,4 millió fertőzöttet vettek nyilvántartásba Franciaországban, de a hatóságok szerint ennél feltehetően jóval többet kapták el a fertőzést, elsősorban az első hullámban, amikor is a tesztek nem álltak rendelkezésre olyan jelentős mennyiségben és ingyenesen bárki számára, mint jelenleg.

Olivier Véran egészségügyi miniszter  péntek este bejelentette, hogy fokozzák az oltási kampányt a kelet-franciaországi Moselle megyében, ahol több százan a koronavírusnak a korábbinál fertőzőbb dél-afrikai variánsával fertőződtek meg, s ez a helyzet veszélybe sodorhatja az ország viszonylag stabil járványügyi helyzetét. A keleti Metz városában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta: a keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint az ország más részein, s itt 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205.

Címlapkép forrása: MTI/Thibault Camus

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210212/csak-egy-oltast-javasolnak-azoknak-akik-mar-atestek-a-koronaviruson-469656