Jövő héttől lehet igényelni a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=48e632ba-ac8e-41c8-9034-33abc232f336
Megosztás/Share

Az okmány érvényessége a második védőoltást vagy a felgyógyulást követő 6 hónap lesz.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Jövő héttől már lehet igényelni a koronavírus elleni védettség igazolványokat. A kormány szerdai ülésén döntött a koronavírus elleni ingyenes védettségi igazolvány bevezetéséről. Az okmányraigazolt második védőoltás vagy igazolt gyógyulás esetén lehet jogosultságot szerezni – írja a Koronavírus Sajtóközpont.

A közlemény szerint a védettségi igazolványt nem kell igényelnie annak, aki mindezeknek megfelel, mivel az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát.

A védettségi igazolvány érvényessége a második védőoltást vagy az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap lesz.

Azt is hozzátették, hogy az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.
 
A koronavírus elleni védettség igazolása két féle módon történhet, ha valaki átesett a védőoltáson vagy a koronavírus-fertőzésen. A védettség igazolására alkalmas lesz a védettségi igazolvány, illetve applikáció is – írják.

Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát, avagy a fertőzésből történő felgyógyulás tényét.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyors tesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak).
 
Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.
 
A közlemény szerint, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap lesz.

Azt is közölték, hogy a védettségi igazolvány elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.
 
A védőoltásban részesülők számára applikáció is igazolja majd a védettséget. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát.
Az applikáció az oltottak nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg – olvasható a közleményben.

A védettséget igazoló okmány bevezetését csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Arról még nem döntött a kormány, hogy az oltási igazolványhoz milyen jogok járjanak. Korábban felmerült, hogy az esti kijárási tilalom a védettekre nem vonatkozna, azonban múlt héten a miniszterelnök már arról beszélt, a nemzeti konzultáció alapján döntenek majd erről is, hogy ne legyen feszültség a társadalomban.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210212__koronavirus_elleni_vedettseg_igazolvany#rss