Kásler: Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog

Megosztás/Share

2021. február 12. – 18:58

Ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcinabeszerzésben, Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat újabb részében.

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán közzétett kisfilmben kitért arra, hogy Magyarországon az átoltottság 3 százalék, míg az európai uniós átlag 2,7 százalék, tehát Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet.
    Az oltási rendszer rendkívül alaposan megszervezték – folytatta -, az “oltás ritmusa” kizárólag attól függ, hogy Magyarország hogyan tud hozzájutni a vakcinákhoz. Sajnálatos módon az európai szállítások időben és mennyiségben is bizonytalanok, ezért a kormány minden kontinensen tájékozódik a lehetőségek felől – tette hozzá.
    A miniszter a Magyarországon engedélyezett öt védőoltással kapcsolatban elmondta: amelyekre a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, azok minden értelemben megbízhatók. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, a mellékhatások, szövődmények aránya pedig csekély – emelte ki.
    Az oltás előtti kivizsgálási protokollal kapcsolatban kijelentette: a magyar orvosok kivétel nélkül lelkiismeretesen járnak el, a megfelelő szakmai háttéranyag birtokában, ami az olthatóság megerősítését is tartalmazza.
    Elmondta azt is, hogy a beoltottak vizsgálata az oltás után is folytatódik.
    Az oltási hajlandóság javulásáról szólva közölte: az emberek megtapasztalták, hogy nem kell félni az oltásoktól, felismerték, hogy mennyi előnye lehet a vakcinának – szemben azzal, hogy valaki fertőzött lesz és végig kell mennie a betegség különböző fázisain.
    A járvány dinamikáját figyelve és az eddigi tapasztalatokra építve lebonyolíthatók a tavaszi írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák – közölte Kásler Miklós.

MTI 2021. február 12.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kasler-magyarorszag-atoltottsagi-elonye-novekedni-fog