KSH: Megtorpant a magyarok oltási hajlandósága

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=fcd6380a-e13a-4b4a-b863-2eed5a7d487f
Megosztás/Share

A statisztikai hivatal szerint a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat a minimális csökkenés mögött.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Két százalékponttal, 37,8 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik határozottan igennel felelnek arra a kérdésre, hogy beoltatnák-e magukat koronavírus ellen írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Nagyjából ennyivel nőtt azok aránya, akik talán kérik a vakcinát.

A KSH november 30-tól méri minden egyes héten az oltási hajlandóságot. Az első közvélemény-kutatáskor még csak 15 százalék mondta biztosra, hogy beoltatná magát, ez nőtt egészen a január 25-vel kezdődő hétig, akkor 40 százalékos volt az arányuk.

A KSH úgy értékeli az új adatokat, hogy megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzetségűek lettek bizonytalanabbak – írják.

A Medián január végi – a HVG-ben publikált – közvélemény-kutatása szerint Budapesten növekszik az oltási hajlandóság. A teljes szavazókorú népességnek már csak 13 százaléka utasítja el kategorikusan a vakcinát, míg 50 százalékuk mindenképpen beoltatja magát, 37 százalékuk pedig „lehet, hogy igen”.

A nem teljesen elzárkózók között toronymagasan a nyugati vakcinák a legnépszerűbbek, ezeket 84 százalék választaná, a Szputnyik esetében ugyanez az arány 43 százalék, a kínai Sinopharm oltóanyagára pedig mindössze 27 százalék mondana igent.

„Elkezdtem összeállítani az orosz oltóanyagra jogosultak listáját, aztán feladtam”

Nem tolonganak a háziorvosoknál a Szputnyik V oltóanyagért. Míg van, ahol gond nélkül összeállították a hét nevet tartalmazó listát, akad olyan praxis is, ahol senki nem élt a lehetőséggel. A háziorvosokra az eddigieknél is több teher hárul, most már azt is nekik kell megállapítaniuk, melyik páciensüknek merik teljes felelősséggel ajánlani az orosz vakcinát, ehhez azonban elmondásuk szerint nem kapnak elég információt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210212_ksh_oltasi_hajlandosag#rss