Megtorpant az oltási kedv Magyarországon

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-koronavirus-oltas-431932.jpg
Megosztás/Share

A mérés 2020. november 30-val kezdődő héttől zajlik, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a válaszadók 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizedik hetében (a 2021. február 1-jével kezdődő héten) már a megkérdezettek 38%-a. Ez utóbbi héten a válaszadók 26%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcinák tényleges beérkezése az országba.

A KSH ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat. Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzetségűek lettek bizonytalanabbak.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A felmérés tizedik hetében a megkérdezettek 81%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 76%-át a kormányzati kommunikáció, illetve 66%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (53%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210212/megtorpant-az-oltasi-kedv-magyarorszagon-469664