Várhelyi Olivér: garantálja Ukrajna a nemzeti kisebbségek jogait

https://kep.index.hu/1/0/3664/36645/366457/36645701_2799163_b01f9df10d81f85a7357057d40489dd3_wm.jpg
Megosztás/Share

Az Európai Unió-Ukrajna Társulási Tanács ülése után a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős európai uniós biztos hangsúlyozta: az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől, amelynek kidolgozása még folyamatban van, az EU elvárja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat.

Várhelyi Olivér hozzáfűzte: ami a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket illeti, az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

Jelezte azt is: az ukrán kormányfőtől, Denisz Smihaltól, megerősítést kapott, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett – írta a Karpathir.com a távirati irodára is hivatkozva. 

Nem akarnak az ukránok politikai harcot vívni Magyarországgal

Kuleba szerint azért sem keresik a csatározást, mert Magyarország szomszéd állam, az EU és a NATo tagja is.

Az Európai Unió 119 millió euró támogatásban részesítette a kelet-európai országot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és további 1,2 milliárd euró pénzügyi segélyt utal ki Ukrajnának a gazdaság helyreállítása végett – mondta Várhelyi Olivér. 

Ukrajna további 40 millió euró segítséget kap a vakcinakampányok, oltásprogramok kidolgozására és az azokhoz szükséges felszerelések megvásárlására. A Covax nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül pedig hamarosan 117 ezer adag oltóanyag érkezik Ukrajnába.

Szijjártó Péter: a kormány gesztusokat tesz Ukrajnának, de nem szereti a koncepciós eljárásokat

Megépülhet az új határátkelő Nagyhódos és Palád között. az M3-as autópályát és az M34-es autóutat elviszik az magyar-ukrán határig.

Várhelyi Olivér aláhúzta: Kijev sokat tett a reformok területén, azonban további erőfeszítések szükségesek a korrupció elleni harcban, de az igazságügyi és más állami intézmények átalakításában is.
  

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/12/varhelyi-oliver_ukrajna_kisebbsegek-jogai/