1,5 millió forintért adják majd az első asztali kvantumszámítógépet

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d1298cfe-fce1-46b2-b972-c0570a2fad30
Megosztás/Share

Egy kínai startup kompakt méretben árusítana a hagyományos számítógépeknél sokkal több feladatot sokkal rövidebb idő alatt megoldó, kvantumszámítógépét. A teljesítménynek komoly ára van.

Elkészítette asztali kvantumszámítógépének második generációs változatát a Shenzhen SpinQ Technology nevű kínai startup. A cég kereskedelmi forgalomban is megjelenteti a 2 kvantumbites feldolgozásra képes eszközt, noha éppen emiatt igen sokat kérnek majd érte: a masina 5000 dollárba, nagyjából (nettó) 1,5 millió forintba fog kerülni.

A startupnak ez a második kvantumszámítógépe, de az első, amelyet valóban asztali környezetben való használatra terveztek. A Gemini nevű előd ugyanis több mint 55 kilogrammot nyomott, az árát pedig mintegy 15 millió forintnak megfelelő dollárra lőtte be a cég. Igaz, az a készülék gyorsabb is volt, 50 kvantumbitet tudott.

A kvantumszámítógépek előnye, hogy a hagyományos PC-k által megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képesek elvégezni. Hogy pontosan mit jelent a fogalom, arról itt olvashat bővebben. Az asztali kvantumgép a hírek szerint a mágneses rezonanciára (másik nevén a nukleáris mágneses rezonanciára, rövidítve NMR-re) támaszkodik.

Az eszköz természetesen meg sem közelíti a “rendes” kvantumrendszerek teljesítményét, arra azonban kiváló lehet arra, hogy a technológia alapvető működését szemléltessék velük. A SpinQ újdonsága is ezért készül, a gyártó pedig nem tagadja, hogy elsősorban iskolai környezetben szeretné elterjeszteni azt. Az értékesítés kezdete az esztendő utolsó negyedévében várható.

A Discover magazin szerint a Gemini nevű modellel kanadai és tajvani intézetekben is dolgoznak, de a magas ára miatt csak egy szűk kör tudja beszerezni. Ez értelemszerűen a cégnek sem előnyös, amely ezért az újabb modell fejlesztésekor a teljesítményből és az árcédulából is lefaragott, remélve, hogy az újdonság egy fokkal keresettebb lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210213_kvantumszamitogep_asztali_pc_spinq_magneses_rezonancia#rss