A cseh kormány csak a parlament jóváhagyásával tarthatja fent a szükségállapotot

https://kep.index.hu/1/0/3665/36656/366568/36656849_2800045_58f314c57a2c146941c4c9afaf6956b4_wm.jpg
Megosztás/Share

Az Index beszámolt róla korábban, hogy 

a cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kormánynak azt a kérését, hogy hosszabbítsa meg harminc nappal a koronavírus miatt kihirdetett, vasárnap lejáró szükségállapotot.

A cseh kormányfő, Andrej Babis úgy véli, hogy 

a mostani helyzet egyetlen megoldása, hogy a regionális elöljárók fogják kérni a kabinettől a rendkívüli jogi helyzet kihirdetését. 

Szigorítanak Csehországban a súlyos járványhelyzet miatt

A kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban.

A kormány és a tizenhárom cseh régió önkormányzati vezetői már pénteken (február 12.) tárgyaltak, ám egyelőre nem sikerült megegyezniük. A tárgyalások szombat este folytatódnak, és legkésőbb vasárnap délelőtt megoldást kell találni a parlamenti döntés nyomán kialakult belpolitikai helyzetre, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az egyetlen törvényes megoldás, hogy veszélyhelyzetben az (regionális) elöljáró kérheti a kormánytól a szükségállapot kihirdetését. Ez a szükségállapot folytatásának egyetlen lehetséges és törvényes módja

– nyomatékosította a kormányfő, aki elmondta, hogy ezt a megoldást öt vagy hat regionális elöljáró támogatja.

Csehország tizenhárom régióra van felosztva, ebből kilencnek ellenzéki vezetése van, a kormánykoalíciós ANO mozgalomnak három, míg partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak pedig egy elöljárója van.

A hatályos cseh törvények szerint veszélyhelyzetet a regionális elöljárók saját jogkörükben is kihirdethetnek, de ezt többen nem tartják elegendőnek a koronavírus-járvány kezeléséhez. Az ellenzéki elöljárók egy része most arra vár, milyen megoldást fog javasolni a kormány, illetve az egészségügyi minisztérium.

Andrej Babis kifejtette, hogy kormány azt is mérlegeli, hogy 

a közegészségvédelmi törvény alapján tartaná fenn a korlátozásokat,

ennek alapján korlátozni lehet például a vendéglők vagy az iskolák működését, de a kisboltok nyitvatartását is.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint, 

ha nem sikerül valamilyen módon meghosszabbítani a vasárnap éjfélkor lejáró szükségállapotot, a következő két hétben gyorsan, mintegy harminc százalékkal növekedni fog a megbetegedések száma.

Milos Zeman köztársasági elnök támogatja a kormány álláspontját, és elhibázottnak tartja a parlamenti alsóház döntését, amellyel elutasította a szükségállapot meghosszabbítását.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/13/koronavirus-jarvany-cseh-kormany-parlament-jovahagyas-szuksegallapot-regiok/