A kormányzati nyilatkozatok alapján az oroszok is csak az ígért vakcinák harmadát szállítják

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ce830150-8277-4ffa-9b0f-7d14467d98b3
Megosztás/Share

Szijjártó Péter még sokkal többről beszélt, mint amennyiről Gulyás Gergely pár héttel később, de a kormány ezt nem kommunikálja annyira hangosan, mint az Unió késlekedését.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Telex szerint van némi ellentmondás Szijjártó Péter külügyminiszter és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatai között, ez pedig arra utal, hogy Oroszország sem tud az ígért mennyiségnek megfelelő vakcinát szállítani. Gulyás február 11-i nyilatkozatából ugyanis az derül ki, hogy az eredetileg 300 ezer ember beoltásához elég vakcina helyett csak 100 ezer emberre eleget küldenek.

Szijjártó Péter január 22-én azt mondta az orosz vakcináról Moszkvában, az első hónapban 300 ezer, a másodikban fémillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő vakcina érkezik.

Ezzel szemben Gulyás infomrációi szerint “a lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország.”

A helyzet azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció kiemelt részét képezte az Európai Unió kritizálása, amiért nem tud időben elég vakcinát szerezni, miközben eddig szinte csak az Unión keresztül szerzett vakcinával oltottak Magyarországon, az orosz Szputnyik V-t például csak ezen a héten kezdték használni, összesen 2600 emberen.

Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált a csúszásra.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210213_szputnyik_v_vakcina_keses#rss