Gyurcsány Ferenc: Olyan vakcinával engedjük magunkat beoltani, amit engedélyeztek Európában

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=aaab24da-3fdf-4ce4-96bc-31c5513c3fad
Megosztás/Share

A Demokratikus Koalíció elnöke Facebookon tartja meg tizenhetedig évértékelőjét.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Gyurcsány Ferenc a vírust és a vele küzdő embert tartja a tavalyi év főszereplőjének, ami azt is megmutatja, milyen kicsi lett a világ. “Ha a vírus globálisan támad, akkor védekezni is globálisan kell” – mondta tizenhetedik évértékelőjében a DK elnöke, amit Facebookon tartott a koronavírus miatt.

A küzdelem politikai oldaláról elmondta, a politika a közös életünk és a közügyek intézése, a globális világjárvány pedig közügy. “Nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya, hogy jól intézzük-e a közös dolgainkat járvány idején, vagy jól intézik-e azok, akiknek ebben kitüntetett felelőssége van.”

Virológiai szempontból bevallotta, hogy nem ért a védekezéshez és a vakcinákat, de elvárná a tiszta beszédet a kormánytól járványkezelés ügyében.

“Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak. És nem kezelhetnek minket gyermekként. De ha akként kezelnek, akkor is igényt tartunk arra, hogy tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, mivel áll szemben az ország. De felnőtt emberek vagyunk, a saját hazánk ez, a kormánytól azt várjuk el, hogy bennünket partnerként tekintsen” – mondta.

A politikus szerint az a mítosz is ledőlt, hogy a Fidesz tud kormányozni: “Most az ellenfél nem egy általuk kiválasztott ellenféllel, hanem találkoztak a valósággal, a valóság pedig vereséget mért a kormányra.”

Kitért az oltásokra is: “Az a felelős magatartás, és ezt javasoljuk valamennyi honfitársunknak, hogy oltassa be magát.” A kétkedőknek azt üzente, hogy a világ tudományos közössége is oltáspárti, és válassza mindenki a kisebb kockázatot, “válasszák az életet.” Emellett mindenkinek azt javasolta, hogy olyan vakcinával engedje magát beoltani, amit az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett. “Lehet ez az orosz és a kínai is, ha engedélyezték Európában. Ameddig nincs egedély, addig óvatosan.”

Az egyetemek modellváltásáról elmondta, most a teljes magyar felsőoktatást adja oda ingyen pár embernek bármiféle ellenérték nélkül, a cél pedig az, hogy “kikerüljön a demokratikus ellenőrzés alól.” Gyurcsány szerint Orbán Viktor nem szereti a szabad szellemet, ezért történik most ez. A szabad szellem mindig kritikus volt szerinte, majd Makovecz Imrét, Sinkovits Imrét és Zsigmond Vilmost hozta fel szabad szellemű lázadóként. “Valójában a kormányfő érti a szabad szellem lázadását, azt nem szereti, ha ez a kritika és a lázadás ellene szól. Ezt a szellemi harcot meg kell vívni, és dicsőség az SZFE hallgatóinak, akik bátorságból sokunknak példát mutattak.”

Gyurcsány problémának ítélte, hogy nem vagyunk készen a modern világ kihívásaira: “A viták a 20. századi történelmi drámákról szólnak, és nem arról, hogyan lesz sikeres az ország holnap és holnapután.”

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210213_Gyurcsany_Ferenc#rss