Hatéves gyerekeken tesztelik a vakcinát az Egyesült Királyságban

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c5c84e21-cb83-4ee3-8438-a1f7fd93cf35
Megosztás/Share

300 önkéntesnél figyelik az immunválaszt. Bár a gyerekek jellemzően könnyen átvészelik a vírust, náluk is fontos a védettség.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

300 önkéntesen tesztelik, milyen immunválaszt adnak az AstraZeneca vakcinájára a 6-17 év közötti gyerekek – írja a Guardian. A hírt a brit gyógyszergyár jelentette be, akik a fejlesztésben is részt vett Oxfordi Egyetemmel kezdik meg a kísérleteket az Egyesült Királyságban.

Bár a gyerekek általában nem reagálnak rosszul a koronavírus fertőzésre, Andrew Polland gyermekimmunológus szerint náluk is fontos a megfelelő védettség kialakításra, pláne mivel egyelőre azt sem tudni, mennyire adják tovább a fertőzést.

Februárban még 240 kísérletbe bevont gyereknek adhatják be az oxfordi vakcinát, a többi hatvan agyhártyagyulladás elleni oltást kap.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210213_Hateves_gyerekeken_tesztelik_a_vakcinat_az_Egyesult_Kiralysagban#rss